Ponedjeljak, 15. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Petina Nijemaca nema novaca za putovanja

Preuzmite sliku

Otprilike svaki peti stanovnik Njemačke ne može sebi ni jednom godišnje priuštiti jednotjedno putovanje tokom godišnjeg odmora. To se u prvom redu odnosi na roditelje i djecu.

Ljeto za mnogu djecu i mlade znači putovanje na odmor, odlazak na bazen i sladoled. No ono što je za mnoge samo po sebi razumljivo, u Njemačkoj je, proizlazi iz jedne studije zaklade Bertelsmann, nedostižno za više od 2,8 miliona djece.

Četiri od deset samohranih roditelja (42,2 posto) koji žive u ovoj zemlji nemaju dovoljno novca da bi si jednom godišnje mogli priuštiti putovanje u trajanju od sedam dana. To proizlazi iz odgovora na upit koji je europskom statističkom uredu Eurostatu uputio Dietmar Bartsch, predsjednik kluba zastupnika Ljevice u njemačkom parlamentu, objavio je prošlog vikenda portal Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND).

Odlazak na jednosedmični odmor s djecom ne mogu sebi priuštiti ni mnogi parovi, njih 18,1 posto. Kod porodice s troje djece i više ta brojka iznosi čak 29,4 posto.

Siromašna djeca u bogatoj Njemačkoj

Na upit zastupnika Bartscha nedavno je savezna vlada objavila da je u Njemačkoj svako peto dijete (20,2 posto) mlađe od 18 godina ugroženo siromaštvom. Taj podatak proizlazi iz ispitivanja javnog mnijenja provedenog 2020. godine.

Kao kriterij za ugroženost siromaštvom određeno je da se siromašnim smatra onaj ko raspolaže s manje od 60 posto prosječnog dohotka.

U Njemačkoj se jedno dijete tako smatra siromašnim ako odrasta u uslovima koji su znatno lošiji od prosječnog životnog standarda ili u domaćinstva koje je ovisno o socijalnim davanjima. Primjerice, četveročlana porodica koja je 2020. godine raspolagala s manje od 2.730 eura neto mjesečno smatra se siromašnom.

Najmanji rizik od siromaštva kod parova bez djece

„Ljetni praznici kao doba putovanja? Za milione djece i porodica je to na žalost samo nedostižni san”, rekao je Bartsch za RND. I upozorio da bi inflacija mogla povećati taj problem.

Ovaj političar iz stranke Ljevica zato zahtijeva povišice plaće i što skorije uvođenje tzv. dječjeg temeljnog osiguranja. Riječ je o objedinjavanju svih državnih davanja i povlastica za pojedino dijete, poput neoporezivog dijela prihoda ili dječjeg doplatka, kako bi se smanjile birokratske prepreke. Prema ispitivanjima javnog mnijenja, 93 posto stanovnika Njemačke smatra važnim suzbijanje siromaštva kod djece.

Kako proizlazi iz izvješća Eurostata, najmanji rizik od siromaštva imaju parovi bez djece kod kojih je jedan partner stariji od 65 godina. Tu udio onih koji nemaju dovoljno novaca za odlazak na jednotjedni odmor iznosi 15,9 posto.

Ovi podaci Eurostata potječu iz jedne zajedničke europske statistike o prihodima i uvjetima života u EU-u iz godine 2020. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,