Četvrtak, 6. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Pet zelenih evropskih gradova koji mogu drugima biti uzor

Preuzmite sliku

U doba klimatskih promjena, ovi gradovi se trude da što više doprinesu smanjenju zagađenja, pa su s razlogom proglašeni za najbolje eco-friendly gradove u Evropi.

Ekološki turizam sve je zastupljeniji koncept među svjetskim putnicima, pogotovo među onima koji podržavaju zaštitu prirode i životne sredine, lokalnu zajednicu i istorijsko-kulturnu baštinu. S obzirom na klimatske promjene, sve više zemalja okreće se obnovljivim izvorima i održivom razvoju, a nekoliko evropskih gradova u tome prednjači. Prema istraživanju koje je sprovela web stranica za rezervaciju putovanja lastminute.com, a koje je prenio Lonely Planet, uzevši u obzir faktore poput broja dostupnih zelenih površina u gradu, koliko su opsežne njihove mreže javnog prevoza i biciklističkih staza te dostupnost aktivnosti poput šetnje i obilaska grada brodom, ovi gradovi proglašeni su najboljim eco-friendly gradovima u Evropi, piše journal.hr.

Kopenhagen

Kopenhagen je grad u kojem možete plivati u gradskoj luci, skijati na krovu zelene elektrane, voziti čamac na solarni pogon, spavati u eco-friendly hotelima te u svakoj ulici pojesti organsku hranu. Glavni grad Danske najzeleniji je glavni grad ne samo u Evropi, već i u svijetu. Održivost je gradskim vlastima na vrhu liste prioriteta, a cilj im je do 2025. postati ugljično neutralan grad. U Kopenhagenu ima više bicikala nego automobila, gradski autobusi prelaze na električne motore, a recikliranje se shvata jako ozbiljno. Kad je u pitanju hrana, čak su i mnoge pice, hamburgeri i craft piva koje ćete tamo pojesti i popiti napravljeni od organskih sastojaka. Uz to, Geranium je jedini restoran sa tri Michelinove zvezdice na svijetu koji poslužuje isključivo organsku hranu.

 • Amsterdam

  U Amsterdamu ima više bicikala nego ljudi pa je holandska prijestonica poznata kao grad bicikala, a gradske vlasti rade na tome kako bi ga učinili još ljepšim za bicikliste. Mnogo se ulaže i u uvođenje zelenih krovova i stanica za napajanje električnih vozila. Sve više građana postavlja solarne panele na krovove i uzgaja svoju hranu te kupuju odjeću od eko materijala. Turisti pak mogu zaraditi besplatan obilazak amsterdamskih kanala i doručak skupljanjem smeća iz kanala tokom vožnje brodom.

 • Stockholm

  Glavni grad Švedske dobitnik je prve Green Capital nagrade, odnosno prvi je osvojio titulu evropske zelene prijestolnice. Proslavljen zbog svojih zelenih površina i kvaliteta vazduha, Stokholm je grad kojemu je cilj do 2050. godine u potpunosti prestati koristiti fosilna goriva. Prepun je eko-hostela, a turisti mogu da posjete i Hamarbi Sjostad – nekad industrijsku zonu, a danas projekat urbanog razvoja u središtu grada koji je model održivog življenja.

 • Prag

  Prag je je jedan od prirodno zelenih gradova u Evropi i nudi veliki izbor pješačkih tura kroz svoju istorijsku četvrt. Takođe je izuzetno dobro povezan mrežom autobusa, metroa i tramvaja. Poznat je i po pijacama koje su obično otvorene u subotu ujutro, a na kojima možete kupiti širok raspon eko proizvoda. Ako se želite nadisati svježeg vazduha izvan centra grada, posjetite park Divoka Šarka. Vrijedan je izleta, a do njega se može doći za otprilike 30 minuta.

 • Beč

  U borbi protiv visokih temperatura uzrokovanih klimatskim promjenama, Beč već odavno vjeruje u mogućnosti ozelenjavanja. Udio zelenih površina u gradu u međuvremenu je dostigao 53 posto, a uređeno je i oko 1.000 gradskih parkova. No, ono čime se ovaj grad posebno ponosi su njegove zelene fasade. Sadnja biljaka penjačica koje oplemenjuju pročelja i krovove zgrada doprinosi zaštiti klime, pomaže u borbi protiv klimatskog zagrijavanja i smanjuje pojavu takozvanih toplotnih ostrva u gradu. Kao i drugi gradovi na ovoj listi, i Beč je izuzetno prilagođen biciklima, au gradu postoji i puno tržnica na kojima se pored domaćeg voća, povrća i gastronomskih specijaliteta mogu naći i namirnice iz cijelog svijeta. (Tuzlanski.ba)

 • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: ,