Četvrtak, 18. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Pentagon: Ruske snage na 15 kilometara od Kijeva

Preuzmite sliku

Ruske snage, koje su ušle na teritorij Ukrajine iz Bjelorusije i iz raznih razloga usporile na sjeveru glavnog grada Kijeva, tokom dana došle su na 15 kilometara od grada, izjavio je visoki zvaničnik američkog Pentagona, prenosi Anadolu Agency (AA).

Visoki dužnosnik Pentagona dao je grupi novinara osvrt na ukrajinsko-ruski rat.

“Procjenjujemo da su ruske snage koje se približavaju sa sjeveroistoka Kijeva sposobne napredovati. Još su u blizini Gostomela, ali su pet kilometara bliže Kijevu”, kazao je zvaničnik.

Objašnjavajući da ruska vojska napreduje s istoka prema Kijevu iz dva paralelna kraka i dolazi 40 kilometara istočno od grada, dužnosnik je rekao da su ruske trupe potpuno opkolile Černihiv.

Dodao je da su od početka rata, 24. februara, otkrili da su Rusi ispalili 775 projektila na Ukrajinu.

Na pitanje o mogućnosti raspoređivanja sistema protivzračne odbrane Patriot u Ukrajini, odgovorio je kako o tome ne postoji rasprava.

“Morate rasporediti američke trupe da bi one funkcionirale jer to nije sustav s kojim su Ukrajinci upoznati. I kao što smo jasno rekli, u Ukrajini neće biti američkih vojnika. Zato nema razgovora o postavljanju sistema Patriot u Ukrajini”, kazao je zvaničnik Pentagona.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje