Četvrtak, 1. Juna 2023.
Tuzlanski.ba logo

Pas koji je otkrio više od 200 mina u Ukrajini dobio orden

Preuzmite sliku

Pas koji je obučen da traži mine, zaslužan je za otkrivanje više od 200 eksploziva od početka rata u Ukrajini. Ova životinja je dobila orden za svoje zasluge u zemlji.

Patronu, dvoipogodišnjem Džek Rasel terijeru, je nagradu uručio predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski na svečanosti u Kijevu.

Terijer čije ime na ukrajinskom znači „municija“, nanjušio je ruske mine i eksploziv u sjeveroistočnom gradu Černigovu i postao je maskota Državne službe za vanredne situacije, prenosi Guardian.

On je postao nacionalni simbol otpora Ukrajine protiv Rusije i redovno se pojavljuje u video snimcima na zvaničnim ukrajinskim kanalima na društvenim mrežama.

Zelenski je uručio nagradu Patronu i njegovom vlasniku Mihailu Ilijevu na konferenciji za novinare zajedno sa kanadskim premijerom Justin Trudeauom koji je u nedjelju bio u posjeti Kijevu.

Dok je Patronu uručena nagrada, Justin Trudeau se potapšao po džepu kao da traži poslastice za pse. Zelenski je opisao psa kao “divnog malog sapera” odnosno vojnog inženjera.

“Danas želim da nagradim one ukrajinske heroje koji već čiste našu zemlju od mina. I zajedno sa našim herojima, tu je i divni mali saper – Patron – koji pomaže ne samo u neutralisanju eksploziva već i uči našu djecu neophodnim bezbjednosnim pravilima u oblastima gdje postoji opasnost od mina”, naveo je Zelenski nakon ceremonije.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,