Utorak, 21. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Par iz čuvenog restorana ukrao 45 boca vina u vrijednosti od 1,6 miliona eura

Preuzmite sliku

Meksikanka i njen momak, rumunsko-holandski državljanin, ukrali su iz čuvenog restorana Atrio, u Caceresu, na zapadu Španije, 45 boca vina, zbog čega su osuđeni na četiri godine zatvora.

Pljačka se dogodila 27. oktobra 2021. godine i bila je planirana do “do sitnih detalja”, rekli su policajci u vrijeme počinjenja krivičnog djela. Oni su boce vina umotali u hotelske peškire da se ne polome i sakrili ih u putne torbe, prema sudskoj presudi objavljenoj u ponedjeljak, piše CNN.

U presudi se navodi da su ukrali dvije boce iz francuske vinarije Chateau d'Yquem, jednu iz 1806. godine, koja je bila navedena na Atriovom vinskom meniju, vrijednu 350.000 eura i drugu iz 1883. vrijednu 45.000 eura. Mnoge druge boce iz renomiranih vinarija bile su berbe iz 1990-ih i 2000-ih, prema detaljima navedenim u presudi tročlanog vijeća pokrajinskog suda u Caceresu.

Glasnogovornik suda rekao je da par ne može biti imenovan iz razloga privatnosti.

Par je posjetio restoran tri puta u mjesecima prije pljačke. U noći krađe, žena se prijavila u susjedni mali luksuzni hotel Atrio koristeći lažni švicarski pasoš.

 • Kasnije joj se pridružio momak, ali se nije prijavio. Zatim su imali večeru u restoranu, nakon čega je uslijedio obilazak vinskog podruma.

  Oko 2 sata ujutro žena je nazvala recepciju, tražeći salatu od posluge u sobu, a kasnije i desert. Službenik, koji je rekao da je bio sam u hotelu, konačno je pristao na naređenja, ostavljajući recepciju bez osoblja. U to vreme je njen momak ukrao elektronski ključ sa recepcije da otvori vinski podrum.

  Par je napustio hotel sa ukradenim flašama oko pet sati ujutro i odvezao se, saopćio je sud. Oni su na kraju uhapšeni na granici Crne Gore i Hrvatske u julu 2022. godine.

  Vino nije pronađeno, iako je restoran obeštećen sa 753.000 eura od osiguravajućeg društva.

  Sud je ženu osudio na četiri godine zatvora, a muškarca na četiri i po godine zbog oružane pljačke. Također im je naloženo da plate 753.000 eura odštete.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,