Subota, 24. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Papa poziva da se nakon pandemije ‘pruži ruka siromašnima’

Preuzmite sliku

Velikodušnost koja pomaže slabima uslov je za savršeno human život, poručio je papa.

Papa Franjo je u poruci objavljenoj u subotu pozvao svijet da “pruži ruku siromašnima”, kritizirajući “cinizam” i “ravnodušnost” onih koji prebacuju bogatstva putem svojih računara ili se bogate prodajom oružja i droge.

“Ovih mjeseci kada je cijeli svijet preplavio virus koji je donio bol i smrt, nevolju i izgubljenost, mogli smo vidjeti toliko ispruženih ruku!”, rekao je Papa u poruci upućenoj za Svjetski dan siromašnih koji se obilježava 15. novembra.

Odavši još jednom priznanje liječnicima, medicinskim sestrama, farmaceutima, dobrovoljcima i svećenicima koji su se žrtvovali na prvoj liniji tokom pandemije dovodeći u opasnost svoj život, papa je kazao da su oni “prkosili zarazi i strahu kako bi pomogli i pružili utjehu”, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Njihovu velikodušnost doveo je u opreku s “onima koji drže ruke u džepovima i ne dopuštaju si da ih dirne siromaštvo, za koje su često suodgovorni”.

‘Crkva ne može predložiti globalna rješenja’

“Ravnodušnost i cinizam njihova su svakodnevna hrana”, kritizirao je papa, govoreći o “rukama koje brzim tipkanjem na računaru prebacuju novac s jednog dijela svijeta na drugi, odlučujući o bogatstvu oligarha i bijedi mnoštva ili bankrotu cijelih nacija”.

Kao i o “rukama koje gomilaju novac prodajom oružja koje će druge ruke, čak dječje, upotrijebiti da bi sijale smrt i siromaštvo”.

Papa je u istu grupu svrstao prodavače droge koji žive u luksuzu, korumpirane i zakonodavce koji ne provode vlastite zakone.

“S druge strane, velikodušnost koja pomaže slabima uvjet je za savršeno human život”, naglasio je. Priznao je ipak da “Crkva ne može predložiti globalna rješenja” za “tihe krikove mnogih siromašnih”.

Osjećaj nemoći

Papa je veliki dio poruke posvetio promjenama koje je izazvala izolacija u koju je zbog pandemije stavljena polovina planeta.

“Pandemija je stigla iznenada i zatekla nas nespremne, izazvavši velik osjećaj izgubljenosti i nemoći”, ocijenio je.

“Ovo vrijeme koje živimo dovelo je u pitanje mnoge stvari u koje smo bili sigurni. Osjećamo se siromašnijima i slabijima jer smo doživjeli ograničenje slobode”.

“Gubitak posla, najdražih emocionalnih odnosa, kao što su uobičajeni međuljudski odnosi, odjednom su otvorili horizonte na koje nismo navikli. Naša duhovna i materijalna bogatstva dovedena su u pitanje i otkrili smo da se bojimo. Zatvoreni u tišinu naših domova, ponovno smo otkrili važnost jednostavnosti i fokusiranosti na ono bitno”, zaključio je.

Papa, koji je ujedno i biskup Rima, uspostavio je fond od miliona eura, koliko je donirala Crkva za pomoć prekarnim radnicima u Rimu koji su jako pogođeni pandemijom, kao što su novinari, mali poduzetnici i freelanceri.

Pozvao je građane i institucije da se uključe u inicijativu, dok su grad Rim i regija donirali svaki po million eura. (AJB | Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,