Subota, 23. Septembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Papa oprao i poljubio noge 12 mladih zatvorenika

Preuzmite sliku

Franjo proslavio je tradicionalnu misu Velikog četvrtka opravši noge dvanaestero mladih zatvorenika u maloljetničkom zatvoru u Rimu.

Papa je primljen u bolnicu zbog bronhitisa, a danas poslije podne je posjetio zatvor Casal del Marmo, na sjeveru talijanskoga glavnog grada, gdje je još 2013., nakon izbora za papu, oprao noge zatvorenicima.

Papa je, dobro raspoložen i oslanjajući se na štap, prišao svakom od 12 mladih zatvorenika, među kojima su bile dvije djevojke, kako bi im oprao noge, a zatim se nagnuo i poljubio im noge. Neki su ga zauzvrat poljubili u ruku, drugi su s njim razmijenili nekoliko riječi.

 • “Nadam se da ću se izvući jer ne mogu hodati kako treba”, našalio se 86-godišnji Papa u kratkom, nepripremljenom govoru, smjerajući na svoju otežanu pokretljivost zbog bolova u koljenu.

  Među mladim zatvorenicima bili su Senegalac, Rumunj, Hrvat i mladić ruskog porijekla. Na Veliki četvrtak se Katolička crkva spominje dana kada je Krist oprao noge apostolima i ustanovio euharistiju na Posljednjoj večeri. Obred se zadržao u kršćanstvu, osim u nekim granama protestantizma.

  Svetim trodnevljem – Veliki četvrtak, petak i subota – završava se Veliki tjedan kada se vjernici spominju posljednjih dana Kristova života na zemlji, prije njegova uskrsnuća.

 • Papa jutros predvodio misu posvete ulja

  Papa Franjo je od početka pontifikata odlučio preseliti tu proslavu izvan Vatikana. Zadnjih godina je više puta posjetio zatvore i prihvatilišta za azilante, opravši noge bivšim mafijašima, bolesnicima i pripadnicima drugih religija.

  Jutros je Papa u Bazilici svetog Petra predvodio tradicionalnu misu posvete ulja koje se tijekom godine koristi kod podjele nekih sakramenata.

  Papa bi trebao predvoditi dvije mise na Veliki petak, na dan kada se kršćani prisjećaju Isusove muke i smrti, kao i Via Crucis (Križni put) u rimskom Koloseumu.

  Predvodit će misu na Uskrsno bdjenje u subotu navečer, a u nedjelju na Uskrs uputit će svoj blagoslov i poruku Urbi et Orbi (gradu i svijetu) na Trgu svetog Petra, piše vaticannews.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,