Nedjelja, 5. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Palestinski zatvorenik okončao štrajk glađu nakon 113 dana

Preuzmite sliku

Palestinski zatvorenik prekinuo je danas štrajk glađu od 113 dana, nakon što je Izrael pristao da ga pusti na slobodu iz pritvora bez suđenja, saopštili su palestinski zvaničnici.

Majka Palestinca Miqdada al-Qawasmija izrazila je zabrinutost za njegov život ranije ove sedmice, nakon što se njegovo zdravstveno stanje pogoršalo.

Zvaničnici su rekli da je tokom protesta odbijao hranu, ali je pio vodu sa solju, a izraelski ljekari su mu davali vitamine i lijekove.

Qawasmijeva težina se skoro prepolovila od jula, rekla je njegova porodica.

“Postignut je dogovor da se heroj zatvorenik Miqdad al-Qawasmi pusti na slobodu sljedećeg februara”, rekao je Nahid Fakuri, direktor kancelarije za medije palestinskih zatvorenika.

On je dodao da je Palestinac prekinuo štrajk glađu i da može ponovo da počne da jede.

Drugi zvaničnik iz Udruženja palestinskih zatvorenika rekao je da će se puštanje na slobodu u februaru poklopiti sa završetkom perioda Qawasmijevog takozvanog “administrativnog pritvora”, koji neće biti obnovljen.

Portparol izraelske zatvorske uprave potvrdila je da je Kavasmi prekinuo štrajk, ali nije imala više informacija.

Još pet Palestinaca pritvorenih bez suđenja, takođe, štrajkuju glađu, rekli su palestinski zvaničnici.

Izrael može da zadrži Palestince koje smatra osumnjičenima, obično u slučajevima vezanim za bezbjednost, do 60 dana bez optužbi i da produži taj period uz odobrenje suda.

UN i EU kritikovali su ovu praksu. Izrael kaže da bi identiteti prikrivenih operativaca i izvora mogli biti ugroženi redovnim sudskim postupkom.

Qawasmi je uhapšen u januaru. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje