Nedjelja, 21. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Pala Vlada Italije: Mario Draghi podnosi ostavku

Preuzmite sliku

Premijer Italije Mario Draghi objavio je da će podnijeti ostavku nakon što je “Pokret pet zvijezda” (M5S), stranka u njegovoj vladajućoj koaliciji, povukao podršku vladi, što je izazvalo političku krizu u zemlji, javlja AA.

“Pokret pet zvijezda” napustio je ključno glasanje o povjerenju u Senatu ranije u četvrtak, primoravši premijera da objavi raspad koalicije.

“Želim da najavim da ću večeras podnijeti ostavku predsjedniku Republike Italije. Današnje glasanje u parlamentu je veoma značajan događaj s političke tačke gledišta”, naveo je Draghi u saopćenju.

“Većina nacionalnog jedinstva koja podržava ovu vladu od njenog formiranja više ne postoji”, dodao je on.

Draghi je također rekao da je pokušao da zadrži vladu na okupu i ispuni neke od zahtjeva “Pokreta pet zvijezda”.

Glasanje o povjerenju postalo je žarište napetosti unutar Draghijeve vlade dok se stranke vladajuće koalicije pripremaju međusobno natjecati na izborima početkom 2023. godine.

Predsjednik Sergio Mattarella ipak bi mogao od Draghija tražiti da raspiše još jedno glasanje o povjerenju u parlamentu kako bi sigurno provjerio da li ova većina opstaje.

Ako takvo glasanje ne uspije, predsjednik bi mogao razmotriti formiranje prijelazne vlade koja bi vodila Italiju do novih izbora početkom 2023. godine.

Također, prijevremeni izbori na jesen su jedna od mogućnosti, u momentima dok se pokušava postići dogovor oko ključnih zakona o budžetu koji su potrebni zbog teških ekonomskih poteškoća za porodice i kompanije.

Draghi, bivši čelnik Evropske centralne banke, na čelu vlade je od februara 2021. godine.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,