Utorak, 31. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Paklene temperature ‘haraju’ Evropom: Francuzi zatvorili škole, očekuju se temperature više od 40°C

Preuzmite sliku

Toplotni udar koji je zahvatio velik dio Europe danas će se još pogoršati. Temperature veće od 40 stepeni očekuju se u Francuskoj i Španiji, a vrhunac vrućina očekuje se sutra i prekosutra.

Španska meteorološka agencija Aemet proglasila je danas narančasti stepen opasnosti za pet sjevernih pokrajina. U dolini rijeke Ebro očekuje se 42 stepeni Celzijusa. Narandžasta opasnost sutra će biti proširena na deset pokrajina u središtu zemlje i na sjeveroistoku. Javna televizija TVE upozorava građane na “paklenu sedmicu”.

U Francuskoj, temperature će danas još rasti i kretati se maksimalno između 35 i 39 stupnjeva u dvije trećine zemlje, posebice na jugu i istoku.

Meteo France ocijenio je da je riječ o “epizodi bez presedana po intenzitetu i prijevremenosti od 1947.” Očekuje se da bi mogli biti srušeni dosadašnji mjesečni rekordi.

 • U Francuskoj zatvorene škole

  Oko pedeset škola u francuskom departmanu Essone zatvoreno je uslijed toplotnog vala, a kako navode francuski mediji, s radom će prestati i škole u departmanima Val-de-Marne i Seine-et-Marne u blizini Pariza.

  Očekuje se kako će se temperature popeti iznad 40°C. Veliki gradovi najviše su podložni smogu u vrijeme ljetnih mjeseci, stoga su francuske vlasti odlučile kako će na ceste Pariza i Lyona moći izaći samo vozila koja imaju najmanji negativni utjecaj na zagađenje okoliša.

  Pariškim vozačima ponuđena su i besplatna mjesta za parking kako bi ih se potaknulo na korištenje javnog prijevoza.

  Očekuje se da će toplotni val biti na vrhuncu od srijede do petka, a francuski je meteorolog Gillaume Woznica na Twitteru napisao kako je izgledno da će Francuska u petak dobiti novi temperaturni rekord od 45°C te srušiti onaj iz 2003. godine od 44,1°C.

  Veliki toplotni val 2003. samo u Francuskoj uzrokovao je 15 hiljada smrti.

  U Njemačkoj bi moglo biti 39 stepeni

  Pošteđena nije ni Njemačka i temperatura bi mogla doseći 39 stepeni na jugozapadu zemlje, kao i u Brandeburgu, regiji koja okružuje Berlin, gdje je šumski požar od ponedjeljka progutao već 100 hektara.

  Premda rekordnih 40,3 stepeni izmjerenih u jednom gradiću u Bavarskoj u avgustu 2015. ne bi trebalo biti premašeno, vrućine bi mogle biti gore od onih 1947. kada je postignut rekord za lipanj, smatraju stručnjaci.

  Val vrućine koji je stigao iz Sahare, što se u junu ne pamti, trebao bi se sutra i u petak pogoršati. Noći su također jako tople u odnosu na uobičajeno vrijeme.

 • U austrijskom Innsbrucku jučer je prije toplotnog udara izmjereno bilo visokih 36,7 stepeni.

  U Ženevi bi trebalo biti više od 35 stepeni zbog čega je otkazana povorka za Dan škole predviđena za danas. Škole će biti zatvorene i u Luksemburgu.

  U Litvaniji se očekuju oluje. Tamo se ove godine utopilo najmanje 27 ljudi

  Pogođena je i istočna Evropa, jake oluje očekuju se u Litvi. U toj se zemlji ovaj mjesec utopilo najmanje 27 ljudi, a temperature su dosegle rekordnih 35,7 stupnjeva.

  “Svjetske temperature rastu zbog klimatskih promjena i s njima vjerovatnost vala ekstremnih vrućina”, rekao je Len Shaffrey, profesor klimatologije na Univerzitetu u Readingu(HINA)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje