Petak, 24. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Pakdemirli: Šumski požari u Turskoj pod kontrolom, počinje postepena normalizacija života

Preuzmite sliku

Ministar poljoprivrede i šumarstva Republike Turske Bekir Pakdemirli izjavio je da je cijela država bila u pripravnosti zbog velikih šumskih požara, ali da su svi trenutno stavljeni pod kontrolu.

Pakdemirli je u društvu turskog ministra energetike i prirodnih resursa Fatiha Donmeza posjetio Koordinacijski centar za borbu protiv katastrofa u distriktu Marmarisu u provinciji Mugla.

On je tom prilikom saopćio da je pod kontrolu stavljen i šumski požar u distriktu Bucak u provinciji Burdur.

“Cijela država je bila u pripravnosti zbog velikih požara. Iz tog stanja prelazimo u normalizaciju života. Srca cijele nacije su kucala za naše šume i svi požari su stavljeni pod kontrolu“, kazao je Pakdemirli.

Također je istakao da će do kraja naredne godine biti zatvorena lovišta u Antaliji i Mugli.

Od 28. jula u Turskoj je izbilo ukupno 298 šumskih požara, a Pakdemirli je kazao da je vođena jedna od najtežih protupožarnih borbi u turskoj historiji. Požari su izbili u 54 turske provincije.

Dok se jug i jugoistok Turske bore protiv požara, sjeverni dijelovi zemlje pogođeni su obilnim padavinama i velikim poplavama.

Pakdemirli je upozorio da je rizik od pojave novih vodenih bujica i dalje prisutan jer meteorolozi i u naredna dva dana najavljuju pljuskove i padavine u provincijama Sinop, Kastamonu i Bartin. (AA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,