Nedjelja, 27. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Oženio se najpoznatiji terorista na svijetu, služi višestruke doživotne kazne

Preuzmite sliku

Jedini bombaš samoubica koji je preživio najgori teroristički napad u novijoj historiji Francuske oženio se u zatvoru.

Salah Abdeslam (33) učestvovao je u ceremoniji telefonom iz svoje ćelije visokog stepena bezbjednosti, gdje služi višestruke doživotne kazne u vezi sa napadom ISIS-a na Pariz u kojem je ubijeno 130 ljudi.

Uprkos tome što je bio pod 24-satnim nadzorom u gradskom zatvoru Fleuri-Merogis, uspio je da uspostavi ‘posvećen odnos’ sa svojom novom suprugom putem telefona, otkriveno je u petak.

Izvor je za radio RTL rekao:

“Ona je žena koju je izabrao otac teroriste, koga Salah Abdeslam nije poznavao. Francuska zatvorska obavještajna služba, koja sluša sve njegove telefonske razgovore, već je primijetila da je Salah Abdeslam već neko vrijeme planirao da se oženi.”

Otac teroriste je Abderahmane Abdeslam, 73-godišnjak rođen u Maroku, koji živi u Briselu, gdje je njegov sin nekada vodio bar.

Vjeruje se da je izabrao novu nevjestu svog sina, čije ime i nacionalnost nisu otkriveni.

Abdeslam ostaje pobožni musliman, pa se smatra da je njegov brak vjerski, a ne građanska zajednica.

U junu je Abdeslamu rečeno da nema nade za uslovnu slobodu nakon što ga je pet sudija specijalizovanih za borbu protiv terorizma u Parizu proglasilo krivim za masovno ubistvo.

Abdeslam, državljanin francuski Marokanac iz Belgije, tvrdi da se namjerno povukao iz divljanja u novembru 2015. u kojem su ostali teroristi ISIS-a, uključujući njegovog rođenog brata, raznijeti u komade.

On je sebe opisao kao “vojnika ISIS-a” i kao dio “komando jedinice” koja je napala nacionalni sportski stadion Stad de Frans u Parizu, zajedno sa šest restorana i barova, i muzičku dvoranu Bataclan.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,