Utorak, 22. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ovome se nisu nadali: ‘Krenuli smo čistiti kuću, a onda ugledala poluge, srce mi je počelo lupati‘

Preuzmite sliku

U odbačenim teglama za kisele krastavce pronađeno je hiljadu zlatnika i pet zlatnih poluga čija je vrijednost 500.000 eura, piše Jutarnji.

Općina Morez, koja se nalazi u francuskom departmanu Juri u istočnoj Francuskoj nedavno je kupila staru kuću za 130.000 eura, a na iznenađenje i golemo zadovoljstvo svih stanovnika u njoj je u odbačenim staklenkama za kisele krastavce pronađeno hiljadu zlatnika i pet zlatnih poluga čija je vrijednost procijenjena na 500.000 eura, piše francuski list Le Parisien.

Objava gradonačelnika Moreza, Laurenta Petita o pronalasku golemog blaga, na zadnjem je sastanku članova općinskog vijeća izazvala opće veselje, jer se proračun toga gradića s 5000 stanovnika odsad povećava za 500.000 eura.

Grad je nedavno kupio veliku staru kuću u središtu grada za 130.000 eura od vlasnika, kaneći je obnoviti. Planirali su obnoviti kuću te otvoriti dvije trgovine u prizemlju i adaptirati gornje katove u stanove. No niko od zaposlenika općine nije ni slutio da kuća vrijedi puno više.

Martine Riallan, jedna od članica općine ispripovijedala je da je kupljena nekretnina bila u vrlo lošem stanju. Dodaje da je usto bila prepuna svakojakih predmeta, od kutija punih starih čarapa do gomile iskorištenih plastičnih kutija za pakovanje margarina.

“Podijelili smo se po spratovima i krenuli u raščišćavanje. Mene je dopao drugi sprat. Nakon što sam ispraznila dvadesetak velikih vreća, naletjela sam na plastičnu vreću punu starih tegli za kisele krastavce i odbačenih praznih limenki kafe. Shvatila sam da su pune kovanica, no nije mi palo na pamet da je riječ o vrijednim starim novčićima. Tek kad sam ugledala zlatne poluge, srce mi je počelo ubrzano lupati….”, ispričala je Riallan.

Kad smo otkriveno blago predali na procjenu, stručnjaci su nam rekli da vrijedi oko 500.000 eura. Poluge i novčiće desetljećima su čuvali članovi porodice Jobez, zapravo stare porodice gradskih urara, a u njoj su dugo živjeli njeni posljednji potomci, četvero braće i sestara, svi samci.

Kružile su glasine o tome da se u kući nalazi skriveno blago, no malo je ko u to vjerovao.

Nakon smrti posljednje članice porodice Jobez, nasljednici kuće, daleki rođaci porodice odlučili su je prodati zajedno s namještajem i svim predmetima.

Općina ju je kupila za 130.000 eura, no višestruko je profitirala jer su po zakonu kupci nekretnine vlasnici svega što u njoj zateknu. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,