Subota, 28. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Ovo je zatvor u kojem je smještena Mirnesa S: Jednosatna šetnja, ustajanje u 6 ujutro…

Preuzmite sliku

Navodna kradljivica milion eura Mirnesa S. od utorka je u pritvoru u ženskom zatvoru Schwabisch Gmund nakon što se u ponedjeljak predala.

Državno tužiteljstvo u Stuttgartu uskoro će je optužiti. Ona je navodno ukrala milion eura iz firme za prijevoz novca u kojoj je radila.

Mirnesa: Predala se u Stuttgartu

U ponedjeljak navečer Mirnesa, za kojim se mjesecima tragalo putem međunarodne potjernice, predala se policiji na aerodromu u Stuttgartu. Prethodno je boravila u Crnoj Gori, prenosi njemački RTL.

JVA Schwabisch Gmund ima 355 mjesta. Nalazi se u bivšem samostanu. Zatvorska kuća, u kojoj se nalaze zatvorenice, podijeljena je u tri dijela.

Ćelije su veličine od devet do 14 kvadratnih metara. U njima obično borave po dvije zatvorenice.

Dan pritvorenice u istražnom zatvoru poput Mirnese počinje u 6 ujutro. Vikendom zatvorenice mogu spavati duže, do 7.30 sati. Potom slijedi “provjera uživo” zatvorskog osoblja.

Zatvorenici imaju nekoliko razdoblja tokom kojih se mogu slobodno kretati odjeljkom. Svaki odjel opremljen je zajedničkom kuhinjom i dnevnim boravkom.

U radno vrijeme može se učestvovati u grupnim aktivnostima (rukotvorine, sport). Osim toga, svaki dan je predviđena jednosatna šetnja dvorištem na otvorenom.

Mirnesa S. (42), koja je rodom iz Busovače, sumnjiči se da je bivšem poslodavcu ukrala milion eura – u gotovini! Dakle, bez sitnog kriminala.

Zbog toga je lišena slobode prije suđenja. U Schwabisch Gmündu žena koja voli luksuz sada se mora zadovoljiti ćelijom veličine desetak kvadrata.

 • Dnevna rutina

  Dnevna rutina: ustajanje u 6 ujutro, boravak u ćeliji ili zajedničkim prostorijama – i jednosatna šetnja.

  Boravak u zatvoru zapravo ima malo toga zajedničkog s Mirnesinim luksuznim načinom života iz prošlosti. Više puta je na Instagramu objavljivala fotografije torbica, Rolex satova ili izlazaka uz šampanjac.

  Nije poznato je li Mirnesa u međuvremenu priznala optužbe. Prema navodima policije, Njemica bosanskog porijekla djelovala je smireno kada je uhapšena.

 • No, barem će njen advokat vjerovatno znati u kakvom je stanju nakon što je posjeti u zatvoru. Očito je optuženica to sama izabrala, jer se dobrovoljno predala.

  Možda u nadi da će pred sudom opravdati svoj navodni milionski udar?

  Još nije jasno kada će tačno Minesa S. biti optužena. Kriminalistička policija i državno tužilaštvo u Stuttgartu istražuju slučaj. Naravno, tu je i pitanje gdje je nestao milion eura.

  Potvrdi li se sumnja, Mirnesi S. prijeti višegodišnja – prilično neugodna – zatvorska kazna. (Raport.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,