Subota, 1. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Ovo je muškarac koji piše govore ukrajinskom predsjedniku Zelenskom

Preuzmite sliku

Volodimir Zelenski kao ukrajinski predsjednik ponudio je majstorski kurs u porukama koje šalje svijetu tokom ruske invazije na njegovu zemlju.

Njegovi emotivni govori potaknuli su međunarodnu podršku, ali u isto vrijeme, i podigli moral njegovih zemljaka. A pisac ovih govora je 38-godišnji bivši novinar i politički analitičar sa manje od 299 pratilaca na Twitteru – Dmitro Litvin, piše The Guardian.

On je za Observer rekao da su ideje iza govora se sastojale iz toga jer “predsjednik uvijek zna šta i kako želi to da kaže”:

U govorima su emocije najvažnije. I naravno, predsjednik je autor emocija i logike riječ. Drugi svjetski lideri možda nauče kako se to radi”.


Drugim riječima, mogli bi oponašati snažnu kombinaciju iskrenosti i emocionalne moći. Litvin je dio predsjednikovog unutrašnjeg tima. On i njegove kolege žive i rade na Bankovoj – ukrajinskom ekvivalentu Bijele kuće ili Downing Streeta – od prvih dana invazije. Serhiy Leshchenko, još jedan bivši novinar koji je postao ratni savjetnik Zelenskog, opisao je Litvina kao književnog i umjetničkog asistenta:

On prikuplja predsjednikove ideje svaki dan. Radi kao sakupljač misli ili čula“, naveo je Leshchenko.

Jednog dana bi tema mogla biti varvarstvo ruskih vojnika, a sljedećeg hitna potreba Ukrajine za odbrambenim oružjem. Litvin je već neko vreme u središtu ukrajinske politike. Bio je politički analitičar Sluge naroda, političke stranke Zelenskog, i ogorčeni protivnik Petra Porošenka, prethodnika Zelenskog na mjestu predsjednika.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,