Četvrtak, 6. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Ovo je lažni video Zelenskog u kojem objavljuje kapitulaciju: “Napravljen je loše, amaterski”

Preuzmite sliku

Lažni video je najvjerovatnije napravljen pomoću “deep fake” tehnologije, što će, ako bude potvrđen, biti prvi incident takve vrste tokom rata u Ukrajini

Voditelj službe za sigurnosne protokole u Meti, tvrtki u čijem su vlasništvu Instagram i Facebook, izjavio je da su primjetili i uklonili lažnu video objavu u kojoj ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poziva svoje vojnike na kapitulaciju.

Ovo je lažni video Zelenskog kojeg su namontirali tako da izgleda kao da traži Ukrajince da se predaju.

Pogledajte lažni video Zelenskog

Lažni video je najvjerovatnije napravljen pomoću “deep fake” tehnologije, što će, ako bude potvrđen, biti prvi incident takve vrste tokom rata u Ukrajini. Stručnjaci kažu da je napravljen izuzetno loše, gotovo amaterski.

“Naša ekipa je identificirala i uklonila ‘deep fake’ video koji prikazuje predsjednika Zelenskog kako objavljuje izjavu koju nikada nije dao. Pojavio se na kompromitiranoj mrežnoj stranici i potom se proširio internetom”, objavio je na Twitteru Nathaniel Gleiche.

“Brzo smo pregledali i uklonili taj video jer krši naš pravilnik protiv zavaravajućih i manipulirajućih medija, a na to smo upozorili i ostale na našim drugim platformama.”

Lažni video u kojem Zelenski govori ljudima da polože oružje, loše je napravljen i lako ga je prepoznati.

Sve je veća zabrinutost zbog mogućeg korištenja “deep fake” tehnologije u svrhu manipulacije i utjecaja na mišljenje javnosti.

Iako ovaj lažni video ne bi trebao imati značajan uticaj, mogao bi biti pokazatelj onoga što bi se moglo češće događati u nadolazećem razdoblju. (24sata.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje