Ponedjeljak, 6. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Ovo je država u kojoj nije zabilježena nijedna pljačka banke u 2022. godini?

Preuzmite sliku

Danska nije zabilježila nijednu pljačku banke u 2022. godini, a kako navodi Associated Press (AP), takve pljačke ne bi ni imale mnogo smisla uzimajući u obzir da su gotovinske transakcije u toj zemlji skoro pa potpuno izašle iz upotrebe.

Danci sve više koriste kartice i pametne telefone za plaćanja.Sindikat zaposlenih u danskim bankama u utorak je pozdravio vijest da je 2022. godina bila bez pljački. Portparol sindikata Steen Lund Olsen izrazio je zadovoljstvo, navodeći da “pljačke proizvode apsolutno ekstreman pritisak na pogođene zaposlenike svaki put kada se dogode”.

Finance Denmark, udruženje bankarskog sektora, saopštilo je da samo oko 20 filijala banaka širom zemlje koristi gotovinu. Međutim, također je navedeno da je broj filijala banaka je pao sa 219 u 1991. godini na 56 u 2021. godini.

Novinski izvještaji navode da je podizanje gotovine u Danskoj opadalo za oko tri četvrtine svake godine u posljednjih šest godina.

U 2000. godini zabilježena je 221 pljačka banaka, dok je 2021. godine je zabilježena samo jedna, navodi Finance Denmark.

Kako navodi AP, u početku su pljačkaši preusmjerili svoju pažnju s filijala banaka na automatske bankomate, a broj takvih napada dostigao je vrhunac od 18 u 2016. godini.

Međutim broj i takvih pljački je pao na nulu zbog boljeg nadzora i tehničke zaštite.

Finance Denmark navodi da su se kriminalci posljednjih godina okrenuli prevari ljudi na internetu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,