Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ovako sad u Rimu prodaju sladoled: “Zaboravite kako smo radili prije Covida-19”

Preuzmite sliku

Budućnost prodaje sladoleda je stigla. Rimski sladoledar koristi duga plastična “kliješta” kojima kroz rupu u pregradi od pleksiglasa grabi kuglice.

Paolo Constantini nosi zaštitnu kacigu s plastičnim vizirom, plastične rukavice i masku.

“Možete zaboraviti ono što je bilo prije Covida-19, morali smo ponovno izmisliti svoj posao”, kaže nagrađivani sladoledar.

Ispred njegove sladoledarnice Il Gelatone, iz koje se vidi Koloseum, nalazi se i stroj s dezinfekcijskim sredstvom za ruke.

  • Kupcima se na ulazu termalnim skenerom mjeri temperatura, a na podu su crno-žute pruge koje im ukazuju na razmak što ga moraju poštovati.

    Italija se ponosi svojom sladoledarskom tradicijom. U uobičajenim vremenima čim zatopli ljudi pohrle u “đelaterije”. Danas to više nalikuje posjetu bolnici.

    “Pokušavamo zaštititi sebe, osoblje i korisnike što više možemo”, rekao je Constantini.

    Italijani su u ponedjeljak dobili dašak slobode. Dio mjera protiv pandemije ukinut je pa sada mogu vježbati na otvorenom. Kafići, zalogajnice, restorani i sladoledarnice otvoreni su za pripremu hrane i slastica ”za van”.

    Oni će uz zaštitne mjere, poput plastičnih pregrada među stolovima, moći otvoriti svoja vrata tek u junu. Mnogima je to ravno katastrofi jer je gastronomija krvotok italijanskog gospodarstva.

    Procjenjuje se da bi gospodarski gubici zbog karantina samo do juna mogli iznositi 34 milijarde eura. Dotad bi se moglo zatvoriti 50 hiljada firmi, a 350 hiljada ljudi ostati bez posla. (Hina)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje