Subota, 24. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Otvorena granica između Njemačke i Luksemburga

Preuzmite sliku

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas otputovao je je u subotu ujutro avionom njemačke vlade u posjet luksemburškoj granici. Tamo će se sastati s luksemburškim kolegom Jeanom Asselbornom.

Nakon deset sedmica bez poslovnog putovanja zbog pandemije koronavirusa, njemački ministar Maas prvi se put ukrcao u avion i otputovao u posjet luksemburškoj granici, koja je u potpunosti otvorena za putovanje u ponoć, prenosi dpa.

Otvaranje luksemburške granice označava početak postepenog ukidanja kontrola uvedenih u martu kako bi se suzbila pandemija koronavirusa na prijelazima u susjedne zemlje. Dva mjeseca je bilo blokirano više desetaka prelazaka na njemačko-luksemburškoj granici – promet je bio usmjeren preko nadziranih prijelaza. Kontrole i zatvaranja izazvale su kritike u regiji. To je posebno pogodilo putnike koji su morali prihvatiti prometne gužve i zaobilaznice.

U subotu su ublažena i pravila pograničnog prometa prema Austriji i Švicarskoj. Od ponoći ulazak u oba smjera opet je moguć zbog posjete rodbini ili prisustva važnim porodičnim događajima. Isto se odnosi na vlasnike kuća za odmor i parcela. Turistički ulasci ili kupovina nisu dopušteni.

Za ove dvije zemlje, kao i za Francusku i Luksemburg granična kontrola trebalo bi biti ukinuta 15. juna, ako trend smirivanja zaraze bude nastavljen.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,