Petak, 17. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Otvoren turski “Golden Gate”: Četvrti najveći viseći most na svijetu

Preuzmite sliku

Na istočnom kraju Mramornog mora, između mjesta Yalova i Gebze, danas je svečano otvoren viseći most Osmangazi, mega projekt koji je dio autoputa dužine 433 kilometra, koja će povezivati Gebze, Orhangazi i Izmir, javlja Anadolu Agency (AA).

Ceremoniji svečanog otvaranja prisustvovali su turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, premijer Binali Yildirim, ministar prometa, pomorstva i komunikacija Ahmet Arslan i brojni drugi gosti.

Erdogan je tom prilikom okupljenima kazao da je izgradnja infrastrukture značajna za ekonomski rast i napredak.

“Uvijek sam govorio da su putevi civilizacija, putevi su progres, putevi su rast. Glavna osnova velikog napretka koji je Turska ostvarila tokom prethodnih 13 godina je saobraćajna komunikacija”, rekao je Erdogan.

Podsjetio je da je most Osmangazi mega projekt i četvrti najveći most na svijetu te drugi najveći viseći most u Evropi, napomenuvši da će korištenje novootvorenog mosta biti besplatno za sve građane do kraja Bajrama.

Dodao je također da će uprkos svim izazovima Turska nastaviti sa ekonomskim rastom i narednih godina.

“Vjerujem da će period koji je pred nama biti veoma dobar te da će nam ponuditi veoma pozitivna dešavanja. Budite sigurni da će ovi problemi učiniti Tursku još snažnijom”, kazao je Erdogan, dodajući kako je sada u planu izgradnja novog mosta koji će se zvati “Canakkale 1915”.

Yildirim je također istakao kako je najbolji odgovor na nasrtaje terorističkih organizacija ekonomski rast i napredak zemlje.

“Naš odgovor terorizmu ćemo dati tako što ćemo još više proizvoditi i napredovati. Ali ovdje nije kraj. Ova godina će biti godina kada ćemo pokrenuti brojne velike projekte”, naglasio je Yildirim.

Most Osmangazi, koji se još naziva i “Zaljevskom ogrlicom”, dio je autoceste koja je najveći cestovni infrastrukturni projekat u turskoj historiji. Ova cesta će trenutnu vožnju od Istanbula do Izmira, koja traje 9,5 sati, smanjiti na svega 3,5 sata. Također, zahvaljujući mostu, vožnja između tačaka koje spaja, koja je trajala dva sata, sad će trajati svega četiri minute.

Viseći most između gradova Gebze i Yalova ima srednji raspon od 1.550 metara, visina nosivih stubova mu je 252 metra, a ukupna dužina mosta je 2.682 metra, što ga čini četvrtim najdužim mostom te vrste na svijetu.

Gradnja mosta, čiji je kamen temeljac postavljen 30. marta 2013. godine, trajala je 39 mjeseci. Ova građevina mnoge će podsjetiti na most “Golden Gate”, jedan od simbola San Francisca.

Autocesta dužine 433 kilometra, koja će povezivati Gebze, Orhangazi i Izmir bit će najveći cestovni infrastrukturni projekat u turskoj historiji. Projekat će biti dovršen do 2018. godine. Početak će mu biti u gradu Gebze, na sjevernom dijelu zaljeva Izmit, a dijelom će spajati crnomorsku s egejskom obalom.

Turska je u posljednjem periodu ostvarila značajne infrastrukturne projekte, među kojima su svakako i treći most preko Bosfora u Istanbulu, gradnja trećeg istanbulskog aerodroma koji će koštati 10,25 milijardi eura, a koji će ujedno biti najveći na svijetu. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,