Ponedjeljak, 27. Juna 2022.
Tuzlanski.ba logo

Otvoren ruski McDonald's: Zove se ‘Ukusno i tačka’

Preuzmite sliku

Otvorene su prve poslovnice ruske verzije lanca restorana McDonald's nakon što je američki lanac brze hrane napustio zemlju i prodao svoju imovinu u Rusiji.

Petnaest poslovnica otvorilo se danas u Moskvi i okolici pod novim imenom i logotipom, no na istim mjestima, s istim osobljem i gotovo identičnom ponudom hrane. Novi logo je predstavljen prije nekoliko dana, a danas je otkriveno i ime: Ukusno i tačka! (Vkusno i tochka)

Na otvorenju je bila velika gužva.

Nakon više od 30 godina, McDonald's je zatvorio svoje ruske restorane u martu kao odgovor na invaziju ruskog predsjednika Vladimira Putina na Ukrajinu.

Lanac je zapošljavao više od 62.000 ljudi u zemlji. Neki restorani u zračnim lukama i na kolodvorima će zasad nastaviti raditi pod službenim, američkom logotipom zbog posebnih ugovora koje nije lako raskinuti.

 • Novi vlasnik je Aleksander Govor, koji je od 2015. godine držao McDonald'sovu licencu za 25 restorana u Sibiru.

  Govor je otkupio svih 825 McDonald'sovih lokacija širom zemlje i tvrdi da ih sve namjera ponovo otvoriti unutar dva mjeseca.

  Otvaranje ruske verzije McDonald'sa izazvalo je veliku raspravu na ruskim društvenim mrežama u posljednjih nekoliko dana. Novine u vlasništvu države Rosijskaja Gazeta posvetile su cijelu stranicu “ruskom McDonald'su”.

  Visoki interes za temu postoji dijelom zbog historijskog značaja McDonald'sa u zemlji.

  Otvorenje prve poslovnice američkog lanca brze prehrane 1990-ih, ispred koje su se stvorili 500 metara dugi redovi, bilo je znak promjena u državi.

  Zatvaranje poslovnica djeluje jednako simbolično za eskalaciju napetosti između Zapada i Moskve.

 • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,