Utorak, 17. Septembar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Otvoren Ankapark, najveći zabavni park u Evropi (VIDEO)

Ankapark sadrži 1.217 zabavnih atrakcija, a u njemu je i druga najveća fontana na svijetu koja može vodu izbacivati i do 120 metara uvis, kazao je turski predsjednik Erdogan.

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan u srijedu je u Ankari otvorio veliki zabavni park Ankapark koji je najveći park te vrste u Evropi.

“Ankapark će imati ogromne doprinose za naš glavni grad”, kazao je Erdogan i dodao kako će taj kompleks značajno doprinijeti razvoju imidža i turističke ponude Ankare.

Ulaz u Ankapark, poznat i kao “Wonderland Euroasia”, će do kraja mjeseca biti besplatan za sve posjetioce.

“Ankapark sadrži 1.217 zabavnih atrakcija, a u njemu je i druga najveća fontana na svijetu koja može vodu izbacivati i do 120 metara uvis”, kazao je Erdogan.

On je dodao kako je Ankapark ekološki projekt s deset megavatnim solarnim energetskim sistemom. Taj sistem će u značajnoj mjeri zadovoljiti potrebe parka.

Projekt izgradnje Ankaparka koštao je 1,4 milijarde lira (255 miliona dolara), a procjene su da će Ankara od tog kompleksa inkasirati 50 miliona lira (9,1 milion dolara) godišnje.

Pretpostavka je da će godišnje Ankapark posjećivati pet miliona domaćih i stranih turista.

Park je izgradila gradska vlast Ankare na površini od 1,3 miliona kvadratnih metara. Kompleks sadrži i pet kilometara željezničke pruge i parking prostor kapaciteta do 6.800 vozila. (TRT)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,