Ponedjeljak, 21. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Otkupljuju trešnje za dvije marke, a prodaju ih od 30 do 40 KM

Preuzmite sliku

U prodavnicama velikih gradova kao što je Milano trešnje se prodaju po cijeni od 15 do 20 eura (30 do 40 maraka) po kilogramu, dok se od proizvođača otkupljuju za samo jedan euro (1,95 KM).

Voćari iz regiona Pulja, u blizini Barija, pobunili su se i u znak protesta prosuli tek ubrane trešnje po auto-putu i na gradske ulice, piše list “Il Koriere dela Sera“, a temom se bave i ostali mediji.

List citira riječi jednog proizvođača koji kaže da je očajan, jer cijena od jednog eura ne pokriva ni troškove proizvodnje, i da se voćarima ne isplati da beru plodove, jer je jeftinije ostaviti ih da trunu na grani.

Predsjednik najvećeg udruženja poljoprivrednih proizvođača Italije “Coldiret”, Savino Muralja, kaže da je razlika u otkupnoj i prodajnoj cijeni rezultat niza špekulacija u lancu od njive do prodavnice, ali i nelegalne konkurencije i kako je rekao “divljeg uvoza voća iz Španije, Turske i Grčke”.

Prema njegovim riječima, problem se može riješiti tek nakon usvajanja zakona, iniciranog u Evropskom parlamentu, kojim se predviđa uvođenje reda u odnosima između poljoprivrednih proizvođača, preređivačke industrije i lanaca velikih prodavnica hrane.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,