Petak, 18. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Otkrivene čestice radioaktivnog joda na norveško-ruskoj granici

Preuzmite sliku

Radiaktivne čestice otkrivene su nekoliko dana nakon smrtonosne eksplozije tokom testiranja rakete u Rusiji.

Norveška analizira otkrivene manje količine čestica radioaktivnog joda u zraku u sjevernoj Norveškoj, nekoliko dana nakon smrtonosne eksplozije tijekom testiranja rakete u Rusiji, javlja Hina.

Ruska nuklearna državna agencija Rosatom objavila je u subotu da je u eksploziji poginulo pet članova osoblja i da je nesreća uključivala “izotopske izvore energije” ne otkrivajući više detalja.

Norveška agencija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost (DSA) priopćila je kako je zabilježila čestice radioaktivnog joda na mjernoj postaji u Svanhovdu uz granicu s Rusijom.

Nejasna veza sa nesrećom u Rusiji

Uzorci su prikupljeni od 9. do 12. kolovoza. Nesreća se dogodila 8. kolovoza na sjeveru Rusije.

“Zasad nije moguće odrediti je li posljednja detekcija joda povezana s nesrećom u regiji Arhangelsk prošlog tjedna. DSA nastavlja prikupljati uzorke i raditi analize”, navode iz norveške agencije.

Ovakva mjerenja zračenja nisu neuobičajena u Norveškoj, njezine mjerne stanice otkrivaju radioaktivni jod šest do osam puta godišnje, a izvor čestica je većinom nepoznat.

Ruska državna meteorološka služba u utorak je rekla da je razina zračenja u gradu Severodvinsku porasla za 16 puta prošlog četvrtka, a liječnici koji su pružili pomoć žrtvama u nesreći poslani su u Moskvu na pregled, objavila je novinska agencija TASS. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,