Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Otkriven tajni prolaz ispod britanskog parlamenta

Preuzmite sliku

Vrata napravljena u 17. vijeku otkrivena su ispod britanskog parlamenta, piše CNN.

U srijedu, 26. februara, Parlament Velike Britanije objavio je otkriće do juče tajnog prolaza koji je sagrađen povodom krunisanja kralja Charlesa II 1661. godine. Otkriće se dogodilo tokom sprovođenja višegodišnjeg projekta obnove zgrade, prenosi Tuzlanski.ba.

U Historic England Archives u Swindonu, pregledali smo oko 10.000 neevidentiranih dokumenata koji se odnose na palatu, tada smo pronašli planove za ulaz u kameni prolaz iza Vestminsterske palate”, izjavila je Liz Halam Smit, profesorica i konsultant za historiju u vezi s projektom.

 • Zahvaljujući njima, tim je uspio da pronađe šarke dvoja drvena vrata visine tri i po metra, s malom sobom između njih.

  Dendrokronologija, metoda kojom se određuje starost drveta, korištena je za potvrđivanje da li je drvo na plafonu malog prolaza bilo rezano 1659. godine, dvije godine prije krunisanja. Prolaz je bio dio duže ceste koja je trebalo ljude iz nekadašnje lokacije Doma lordova da odvede u dvoranu u kojoj su sjedili kralj i kraljica.

  Pronađeni i grafiti

  Postojanje ove sobe nije bilo jedino iznenađenje. Unutra su zatečeni ručno napisani “grafiti” zidara koji su pomogli da se obnovi zgrada nakon oštećenja u požaru 1834. godine. Natpisi su nekako uspjeli odoljeti vremenu i opstati svih ovih godina.

 • Jedna od poruka, za koju se vjeruje da je napisana 1851. godine, glasi: “Ovu je sobu ogradio Tom Porter, koji je jako volio Ould Ale”.

  Donji dom Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva dio je kompleksa zgrade britanske vlade u gradu Vestminsteru koji se proteže uz obalu Temze. S Domom lordova, čini dio Vestminsterske palate, zgrade koja je turistima možda najpoznatija po tome što je dom poznatom tornju sa satom – Big benu. Vestminsterska palata nalazi se na adresi Dauning strit broj 10, koja je udaljena samo nekoliko minuta hoda odatle.

 • Krunisanje Charlesa II, poput ostalih britanskih monarha, održano je u Vestminsterskoj opatiji. Vladao je do smrti 1685, a naslijedio ga je brat James VII.

  “Uživali smo u ovom otkriću, ali palata bez sumnje krije još puno tajni koje tek treba otkriti”, rekao je Mark Kolins, državni historičar u Parlamentu. On je dodao da se nada da će se ovaj prolaz uskoro naći u redovnoj turi obilaska zgrade koju svake godine posjeti hiljadu turista. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje