Utorak, 18. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Osvojio simpatije prisutnih: Nijemi šestogodišnjak trčkarao oko nasmijanog pape

Preuzmite sliku

Kada se Wenzel Wirth, nijemi šestogodišnji dječak iz Argentine jučer tokom opće audijencije u Vatikanu popeo do pape Franje i počeo trčkarati oko njega i biskupa Georga Gansweina, papa je počeo govoriti o slobodi te istaknuo da dječak komunicira iako je nijem.

Dječak, koji je uspio preći sve prepreke i doći do podija na kojem je trčao ispred pape te povukao za ruku ripadnika Švicarske garde, osvojio je simpatije prisutnih. Za njim je dotrčala njegova majka koja je nastojala vratiti ga nazad u publiku i pritom je tiho papi rekla da su iz Argentine.

 • ˝Neka ga, pustite ga˝, odgovorio joj je sveti otac, a zatim je uz smiješak tiho rekao nadbiskupu Gansweinu:˝On je Argentinac. Nedisciplinovan˝.

  Papa je potom uzeo mikrofon i obratio se prisutnima slijedećim riječima:

  “Ovaj dječak ne može govoriti. Nijem je, ali komunicira. Ovaj dječak me podstaknuo na razmišljanje: Ovaj dječak je slobodan. Mislim da on propovijeda svima nama˝.

  Dječakov otac Ariel objasnio je da njegov sin ima problema u ponašanju, kao i ograničenja u govoru. Naveo je da su iz Verone došli u Rim i da su sinu kazali da će vidjeti papu.

  ˝Ovo nije bilo planirano. Nastojimo ga podsticati da bude slobodan. Mora se izraziti i mi živimo ne skrivajući njegove probleme˝, izjavio je Ariel za Associated Press. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: ,