Ponedjeljak, 26. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Osnovali više od 3.00 lažnih firmi i izvukli 12 miliona eura kroz covid podršku

Preuzmite sliku

Francuska policija uhapsila je šestero prevaranata zbog sumnje da su osnovali 3.600 lažnih kompanija, preko njih podnosili zahtjeve za isplatu kovid podrški i tako iz francuskog proračuna izvukli 12 miliona eura namijenjenih ljudima koji su usred pandemije ostali bez posla, stoji na stranici Europola.

Oni su “operisali” u Francuskoj i Izraelu, novac im se isplaćivao preko Francuske banke, a imali su otvorene bankovne račune širom svijeta. Isplaćeni novac pretvarali su u virtuelne valute. Glavni osumnjičeni, 30-godišnji francuski državljanin s izraelskim državljanstvom, uhapšen je blizu švajcarske granice zajedno s njegovom suprugom. Izraelska policija uhapsila je članove kriminalne bande locirane tamo.

Uz francusku i izraelsku policiju, u akciji otkrivanja kriminalne skupine sudjelovao je i Europol. Pretražili su sumnjiva mjesta na kojima su sakrili veće količine novca. Na privatnom parkingu u Parizu pronašli su 1,7 miliona eura i 3.420 dolara, luksuzni sat vrijedan 230.000 eura te nakit vrijedan 30.000 eura. Još 6,2 miliona eura imali su na bankovnim računima. Zaplijenili su i računare i mobilne, a otkrili su i pozivni centar kojeg su koristili za prevare. (24sata.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,