Subota, 23. Septembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Oružane snage Rusije: Formiraju se dvije nove armije i dva vojna okruga

Preuzmite sliku

Načelnik ruskog Glavnog stožera, general-pukovnik Jevgenij Burdinski najavio je u petak da će u Oružanim snagama Rusije ove godine biti formirane dvije armije i dva vojna okruga.

Burdinski je u intervjuu za ruski vojni časopis “Vojni komesarijati” najavio formiranje dva nova vojna okruga u Rusiji – Moskvi i Lenjingradu – kako bi se bolje organizovao rad oružanih snaga.

Kako je kazao, ove godine će se formirati i dvije nove armije, oružana i zračna, kao i pet divizija i 26 brigada.

U decembru je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu najavio da će 2023. godine biti potrebne dvije nove velike formacije oružanih snaga.

Burdinski je također rekao da su razmjere djelimične vojne mobilizacije izvedene u jesen 2022. godine nezabilježene od Velikog otadžbinskog rata 1941-1945.

Istakao je da je više od 55.000 građana pozvano iz rezervnog sastava 1979. da učestvuju u ratu u Afganistanu, dok je 31.000 vojnika bila uključena u likvidaciju nuklearne elektrane u Černobilu 1986.

“U 2022. godini, međutim, više od 300.000 građana prijavilo se u vojnu službu”, rekao je Burdinski.

Prema njegovim riječima, najvažniji zadatak od nacionalnog značaja koji je ruski predsjednik Vladimir Putin odredio za 2023. godinu je regrutacija ljudi za služenje vojnog roka po ugovoru. (FOTO: Arhiv)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje