Utorak, 28. Juna 2022.
Tuzlanski.ba logo

Orban protiv novih sankcija Rusiji: Energija nije dječija igračka, to je ozbiljno pitanje

Preuzmite sliku

Lideri država članica Evropske unije (EU) sastali su se danas u Briselu kako bi razgovarali o nizu pitanja, uključujući rat Rusije i Ukrajine, podršku EU-a Ukrajini, sankcijama Rusiji, pitanju energetike, prehrambenoj sigurnosti i odbrani, javlja Anadolu Agency (AA).

U Briselu je danas uz učešće šefova država ili vlada 27 zemalja članica počeo dvodnevni samit lidera EU-a. Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen prilikom dolaska na samit novinarima je kazala da još nije riješen nesporazum oko šestog paketa sankcija Rusiji. Istakla je da na sastanku ne očekuje dogovor o paketu sankcija.

Naporno radimo, ali još nismo došli do faze kompromisa“, rekla je Von der Leyen.

Pojasnila je da su dogovoreni svi aspekti paketa sankcija, osim zabrane uvoza nafte iz Rusije.

“Nemam velika očekivanja da ćemo probleme riješiti u narednih 48 sati”, istakla je predsjednica Evropske komisije.

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da nema dogovora o šestom paketu sankcija Rusiji, te da su u teškoj situaciji zbog “neodgovornog ponašanja” Evropske komisije.

Orban je kazao da bi Evropska komisija trebala da se sastane sa državama članicama prije pripreme prijedloga sankcija oko energetskih pitanja.

U ovom trenutku nema dogovora. Energija nije dječija igračka, to je ozbiljno pitanje“, poručio je mađarski premijer.

Orban je naglasio da bi mogli odobriti sankcije ako se riješe problemi u pogledu energetske sigurnosti.

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel izjavio je da žele napraviti novi korak prema sankcijama Rusiji. Podsjetivši da je šesti paket sankcija na stolu već sedmicama, Michel je istakao važnost donošenja hitnih odluka i utvrđivanja zajedničkog stava o ovom pitanju. Napomenuo je da neke države članice EU-a imaju različite zabrinutosti oko pitanja energije.

“Postigli smo napredak po ovom pitanju. Nadam se da sada možemo donijeti odluku”, rekao je Michel.

Objašnjavajući da će se na samitu razgovarati i o energetskom pitanju, Michel je kazao da će EU smanjiti zavisnost od Rusije u oblasti fosilnih goriva. Na početku samita biće održana i sjednica na kojoj će se razgovarati o Ukrajini. Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski bi se trebao obratiti prisutnima putem videokonferencije. Lideri će razgovarati o raznim pitanjima kao što su humanitarna i ekonomska podrška Ukrajini kao i obnova te ratom porušene zemlje.

Od lidera se također očekuje da procijene budućnost zamrznute ruske imovine nakon što je izvršno tijelo EU u srijedu predstavilo nacrt paketa koji omogućava da se oduzme imovina oligarha koji krše sankcije EU. Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen također je ranije sugerisala da se zamrznuta ruska imovina koristi za obnovu Ukrajine ako je to zakonski moguće.

Rusija je napad na Ukrajinu počela 24. februara i dovela je u pitanje sigurnost opskrbe hranom i velikog povećanja cijena energije. Evropska unija je do sada uvela pet paketa sankcija protiv Rusije, a šesti paket bi trebao uključivati i embargo na rusku naftu. Još uvijek nema punog konsenzusa o načinu kako implementirati takav embargo, a Mađarska je već tražila izuzeće od zabrane uvoza ruske nafte.

Drugog dana samita, čelnici EU će razgovarati o odgovoru bloka na globalnu nestašicu hrane pogoršanu ratom u Ukrajini, uključujući planove o transportu ukrajinskih žitarica putem Crnog mora. EU je u martu usvojio Strateški kompas, viziju odbrambenog razvoja. To je dokument koji bi trebao donijeti jasne političke i strateške smjernice o pristupu EU-a sigurnosti i odbrani u narednih pet do deset godina.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,