Petak, 30. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

“Opasnost za sve”: Danska ministrica pozvala muslimane da uzmu odmor tokom ramazana

Preuzmite sliku

Danska ministrica za imigraciju i integraciju Inger Stojberg pozvala je muslimane da uzmu odmor sa posla tokom svetog mjeseca ramazana, uz ocjenu da praksa posta predstavlja “opasnost za sve”.

“Želim da pozovem muslimane da uzmu odmor tokom mjeseca ramazana radi izbjegavanja negativnih posljedica po ostatak danskog društva”, napisala je Stojberg u kolumni za tabloid BT.

Ona je rekla da se pita da li je “poštovanje stuba islama starog 1.400 godina kompatibilno sa tržištem rada” kakvo postoji u Danskoj u 2018. godini, prenio je AFP.

Stojbergova je dodala da strahuje da bi post mogao da ugrozi “sigurnost i produktivnost” i kao primjer navela vozače autobusa koji “ne piju niti jedu više od deset sati”.

“To može biti opasno po sve nas”, naglasila je ona.

Stojbergova je prethodno izazvala kontroverze kada je na Facebooku postavila sliku na kojoj se smije i drži kolač kao znak slavlja povodom usvajanja strožijih imigracionih zakona u Danskoj.

Prema odredbi iz 2016. godine, policija ima pravo da plijeni vrijedne stvari od izbjeglica, ali je Vlada izuzela supružničko i vjeridbeno prstenje poslije kritika da bi oduzimanje tih predmeta ličilo na postupke nacista prema Jevrejima tokom Drugog svjetskog rata. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,