Četvrtak, 6. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Oluja napravila saobraćajni kolaps širom sjeverne Evrope

Preuzmite sliku

Snažna zimska oluja izazvala je saobraćajni kolaps širom sjeverne Evrope, javljaju agencije.

U Škotskoj su tri osobe povrijeđene kada se zbog oluje urušio krov paba, javlja agencija PA. Isti izvor navodi da je region pogodila oluja “Ciara” sa vjetrom koji je duvao brzinom od 130 kilometara na sat. U Britaniji su otkazane desetine letova, željezničke kompanije smanjile su broj odlazaka i polazaka zbog nadolazeće kiše i jakog vjetra, a otkazane su i neke trajektne linije.

Meterolozi u Njemačkoj rekli su da će oluja, koja se ovdje zove “Sabina”, večeras pogoditi sjeverne i centralne dijelove, a sutra ujutro i jug zemlje. Očekuju se udari vjetra od oko 120 kilometara na sat.

Željeznička kompanija “Deutsche ban” saopštila je danas da će neki priobalni regioni i druga područja biti pogođena snažnom olujom i više neće biti prohodni za vozove.

Kompanija je saopštila da je provela opsežne pripreme pred oluju, navodi DPA.

Na licu mjesta su mobilne ekipe sa opremom za uklanjanje oborenog drveća i vodova sa puta. Aerodromi u Frankfurtu, Hamburgu, Berlinu i Kelnu, takođe su se pripremili za oluju.

I Belgija se priprema za oluju nakon što je Kraljevski meteorološki institut upozorio da će nevrijeme zahvatiti cijelu zemlju. Oko 60 letova otkazano je danas na aerodromu u Briselu, javila je agencija Belga.

Kraljevski meteorološki institut izdao je upozorenje zbog vjetra koji će da duva brzinom od oko 110 kilometara na sat i može da izazove ozbiljnu štetu.

Zbog jakog vjetra “očekuju se otkazivanja i kašnjenja letova u odlasku i dolasku na Briselski aerodrom”, saopštila je uprava aerodroma.

Meteorolozi u Holandiji upozoravaju vozače da ili ne voze ili bude posebno oprezni, dok je fudbalska asocijacija otkazala sve današnje mečeve u profesionalnoj ligi.

Kao mjeru predostrožnosti kompanija KLM je otkazala desetine evropskih letova sa i ka aerodromu Shiphol u Amsterdamu. (Srna)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,