Srijeda, 5. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Odluka njemačke administracije naišla na kritike opozicije i poslovnih ljudi

Preuzmite sliku

Odluka njemačke administracije da produži blokadu do 18. aprila i pooštri restriktivne mjere tokom Uskrsa naišla je na kritike opozicije i poslovnih ljudi.

Poslanik Bundestaga iz redova “Zelenih” Janoš Damen rekao je da blokada tokom uskršnjih praznika, koja počinje 1. aprila, dolazi prekasno.

Prema njegovim riječima, od danas do Uskrsa veliki broj ljudi će biti zaražen. On smatra da bi mnogo pametnije bilo preduzimati sveobuhvatnija testiranja, ubrzati vakcinaciju i neprestano pratiti kontakte zaraženih.

Lider poslaničke grupe krajnje ljevice Ditmar Barč tvrdi da se administracija “prevarila” u svojoj strategiji za suzbijanje virusa korona.

Ekonomisti i industrijske asocijacije takođe su kritikovali strategiju vlasti.

Stručnjak iz Istraživačkog instituta “Ifo” Klemens Fluit izjavio je za dnevnik “Handelzblat” da blokada tokom Uskrsa pokazuje da je “strategija otvaranja iz proteklih sedmica bila neuspješna”.

Njemački Institut za ekonomiju smatra da će blokada privredne aktivnosti tokom uskršnjeg vikenda izazvati gubitke od sedam milijardi eura.

Nešto ranije je administracija saopštila danas da će uvesti mjeru striktnog zatvaranja na pet dana tokom Uskrsa zbog “eksponencijalnog” širenja virusa korona.

Kancelarka Angela Merkel naredila je uvođenje strogih mjera poslije maratonskih razgovora sa pokrajinskim liderima.

Objekti za kulturu, zabavu i sport ostaće zatvoreni do 18. aprila, a potpuno zatvaranje biće na snazi od 1. do 5. aprila, kada hrišćani obilježavaju Uskrs po gregorijanskom kalendaru.

Gotovo sve radnje biće zatvorene na pet dana, a vjerske službe odvijaće se online.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,