Četvrtak, 29. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Odgođene brojne aktivnosti: U Velikoj Britaniji nastupila desetodnevna žalost

Preuzmite sliku

U Velikoj Britaniji u petak je nastupila desetodnevna žalost nakon jučerašnje smrti kraljice Elizabete II, prenosi Anadolu Agency (AA).

Povodom smrti kraljice, mnoge sportske i kulturne aktivnosti u Velikoj Britaniji, kao i rad u Parlamentu, odgođeni su.

Donji dom će obustaviti rad do 21. septembra, ali će se sastati u petak u podne radi posebne sjednice na kojoj će poslanici odati počast preminuloj kraljici.

Tokom vikenda će biti otkazane sve utakmice engleske Premier lige te svi ostali sportski događaji u škotskoj, irskoj i velškoj ligi.

Sve utrke konja, uključujući i jedan od najvećih događaja, Royal Ascot, će biti otkazan, kao i mečevi ragbija, kriketa i hokeja.

Pozorišta širom zemlje će vjerovatno nastaviti s radom uz prigušena svjetla i odavanje počasti kraljici minutom šutnje.

Svi televizijski programi na glavnim kanalima također su izmijenjeni zbog desetodnevne žalosti.

Svi štrajkovi u zemlji također su otkazani. Članovi Sindikata radnika u komunikacijama odustali su od 48-satnog štrajka najavljenog zbog spora oko plata i uslova.

Članovi sindikata željeznica, pomorstva i transporta također su trebali štrajkovati između 15. i 17. septembra, ali u saopštenju se navodi da je prekid rada otkazan.

Elizabeta II umrla je u četvrtak u Škotskoj kao monarh s najdužim stažom u britanskoj istoriji. Buckinghamska palata saopštila je da je “umrla mirno” u dvorcu Balmoral.

Kraljicu na tronu nasljeđuje njen najstariji sin Charles, princ od Velsa, koji ima epitet najdugovječnijeg britanskog prijestolonasljednika. Charles će vladati pod imenom Charles III.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje