Četvrtak, 13. Avgusta 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Odbilo je 20 porodica: Samohrani gay otac usvojio djevojčicu s Downovim sindromom

Ništa vas neće bolje ugrijati od tople priče o ostavljenoj djeci koja su konačno pronašla topli dom. Upravo takav scenarij zadesio je djevojčicu Albu. Naime, nju je prije dvije godine usvojio Talijan Luca Trapanese.

Ovaj 41-godišnjak je gay i bez partnera zbog čega socijalne službe u Italiji obično odbijaju zahtjeve za posvajanje djece.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Luca Trapanese (@trapaluca) on

Rečeno mu je da će se napraviti iznimka ako odabere dijete s teškoćama ili problemima ponašanja. Njega to nije uplašilo. Naprotiv 2017. je u njegov dom uselila 13 dana stara djevojčica sa sindromom Down koju je odbilo 20 porodica. Srećom, Luca joj je zauvijek promijenio život.

Ovaj muškarac od 14. godine radi i volontira u organizacijama u čijem su fokusu djeca s posebnim potrebama. Želja mu je bila postati ocem, ali znao je da će to možda biti nemoguće zbog toga što je homoseksualac bez partnera. Ipak je odlučio pokušati i tražiti.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Luca Trapanese (@trapaluca) on

U julu 2017. primio je poziv koji je predugo čekao. Obavijestili su ga da postoji djevojčica za koju bi mogao biti zainteresovan. Poslušao je njenu priču i bez oklijevanja rekao “da” pa pojurio u bolnicu upoznati svoju kćer.

“Kad sam je prvi put primio u ruke, preplavila me sreća. Odmah sam osjetio da je to moje dijete”, otkrio je za portal Bored Panda.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Luca Trapanese (@trapaluca) on

Nije strahovao od izazova s kojima bi se mogao suočiti podižući Albu. Znao je da ima potrebna znanja i iskustvo.

Danas se Lucin svijet okreće oko Albe. Kaže da ga je očinstvo ispunilo i da je ponosan što mu je upravo ona kći, prenosi Index.hr.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje