Srijeda, 28. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Od grada u srcu Evrope vlast digla ruke: Preuzela ga mafija, droga i prostitucija na svakom koraku

Preuzmite sliku

Nekadašnji turistički raj Castel Volturno između Rima i Napulja je postao središte nigerijske mafije u Italiji i Evropi. Vlast je digla ruke od ovog mjesta punog izbjeglica iz Afrike

Ne, ovo nije Nigerija, ovo je Italija. Castel Volturno, gradić udaljen dva sata vožnje od Rima prema jugu. Direktno na moru. Ovde je nekada bio porodični turistički raj. Međutim, danas je Castel Volturno grad od kojeg su vlasti digle ruke. Središte organizovanog kriminala i siromaštva. Svuda su otpad i ruševine.

Pored italijanske mafije ovdje se posljednjih godina stacionirala  i nigerijska mafija. David, nekadašnji član jednog od nigerijskih klanova, današnji doušnik policije koji ne želi da mu se spominje ime, govori kako se dvije mafije različitih etničkih predznaka dobro nadopunjuju.

Zapravo je Kamora, kako se u ovom dijelu Italije naziva mafija, ovaj gradić prepustila nigerijskim bandama.

 • – Castel Volturno je centar nigerijske mafije i jedino mesto gdje možete živjeti bez da vas neko kontroliše. Ovdje možete da radite šta vam je volja bez da vlast uopšte nešto sazna – priča David.

  Droga važnija od ljudi

  Nigerijci ovde obrću milione, prije svega krijumčarenjem droge i prisilnom prostitucijom. David je bio jedan od krijumčara droge. Iz Ekvadora, Malezije ili Brazila – putovao je gdje god je trebalo i u malim paketićima koje je progutao prebacivao kokain u Italiju. U želudac mu je stalo do 1,2 kilograma. Kao kurir je doživeo mnogobrojne brutalnosti.

  – Ako neki kurir nakon dolaska u Italiju i iz nekog razloga nije mogao izbaciti kokain iz digestivnog trakta, onda su ga vezali i pustili da umre. I nakon toga bi mu izvadili kokain iz utrobe. Roba je važnija od čovjeka. Čovjek ne vrijedi ništa – priča David.

  Formiranje nigerijske mafije je prema nekim informacijama započelo tek ovde u Italiji i to po uzoru na strukture domaće Kamore. Regrutacija se vrši među mnogim izbjeglicama koje već godinama morskim putem dolaze u Italiju.

  Policija i karabinjeri žmire na oba oka

  U Castel Volturnu nigerijska mafija ima odriješene ruke. Kao i drugdje u Italiji, vlasti se teško suočavaju s organizovanim kriminalom. Mafija preuzima napuštene zgrade, kojih je ovde sve više i tamo trguje svime: oružjem, drogama te ženama i djevojčicama koje prisiljava na prostituciju.

  David govori o tome kako se na otvorenom moru preuzimaju pošiljke.

  – Oko 10 sati uvečer pratimo pojavljuju li se na pučini na horizontu neki signali. Tada uskačemo u glisere i pokupimo robu – kaže on.

  David je svjestan da ima mnogo policajaca i karabinjera koji znaju za ovu praksu, ali ne preduzimaju ništa. On smatra da Italija nema problem samo s jednom mafijom. On, kako kaže, želi da se moć nigerijske mafije, koja seže do visokih političkih krugova, napokon smanji. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , , ,