Srijeda, 22. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Obraćanje naciji: Erdogan proglasio vanredno stanje u pogođenim regijama, trajat će 3 mjeseca

Preuzmite sliku

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan proglasio je tromjesečno vanredno stanje u 10 regija pogođenih razornim potresima. Dodao je da je, prema vladinim podacima, broj poginulih u Turskoj porastao na 3549 te da će 10 gradova biti proglašeno dijelom zone katastrofe, prenosi Index.hr

Turska zastava bit će spuštena na pola koplja do zalaska sunca u nedjelju u cijeloj Turskoj i na svim stranim predstavništvima, kaže Erdogan. Turska će obilježiti sedmodnevnu nacionalnu žalost nakon smrtonosnih potresa koji su pogodili nekoliko jugoistočnih pokrajina.

Hladno vrijeme otežava akciju spašavanja

I dalje traje ogromna akcija spašavanja. Hladno vrijeme ometa spasioce u potrazi za preživjelima. Tokom jutra su Tursku pogodila dva nova jaka potresa – prvi je bio jačine 5.6 po Richteru, a drugi, koji se dogodio oko 8:50, 5.7 po Richteru.

Prvi potres magnitude 7.8 dogodio se u noći po hladnom vremenu u pokrajini Kahramanmaras na jugoistoku, oko 60 kilometara zračne linije od sirijske granice. Uslijedili su deseci slabijih potresa, a prijepodne, također na jugoistoku Turske, dogodio se još jedan, magnitude 7.5.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje