Petak, 17. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Obnova Notre Dame zbog velikih rizika ne ide po planu

Preuzmite sliku

Struktura građevine je i dalje osjetljiva, a nekoliko je kamenja popadalo nakon posljednjeg toplotnog vala

Radovi na obnovi katedrale Notre Dame u Parizu, koji su nakratko bili prekinuti zbog straha o mogućoj kontaminaciji, ponovo su ipak nastavljeni, no sa strožim mjerama dekontaminacije.

Problem stvara više od 400 tona olova s krova koje je izgorjelo u požaru u aprilu i tako je u zrak ispušten oblak tih potencijalno štetnih čestica.

Gradske vlasti dobile su niz kritika zbog toga što su reagovali sporo i nisu u potpunosti progovorili o rizicima kontaminacije koja je prijetila ljudima s tog područja.

 • Jedna grupa za zaštitu okoliša podigla je tužbu u kojoj vlast optužuje da su minimalizirali rizike za radnike koji rade na čišćenju, obnovi i različitim škola u tom gustom naseljenom dijelu grada.

  Tvrde i da su požurili da ispune petogodišnji plan obnove francuskog predsjednika Emmanuela Macrona uprkos mjerama sigurnosti.

 • Benoît Martin iz velikog sindikata kaže da je takav plan “nerazuman”.  “Nama nije prioritet brzina rekonstrukcije već zaštita ljudi i radnika”, rekao je i dodao da iako su sada uvedene oštrije mjere sigurnosti i “dalje je to pitanje važno za sve radnike koji rade ili ljude koji žive u blizini tog područja”.

  Struktura građevine je i dalje osjetljiva, a ministarstvo kulture objavilo je kako je nekoliko kamenja popadalo nakon posljednjeg toplotnog vala. Službenici su negirali optužbe o zanemarivanju problema olova, tvrdeći da daju sve od sebe kako bi odgovorili na hitnost te obnove, piše The New York Times. “Cilj svih konstrukcijskih radova na katedrali nije obnoviti je, već spriječiti od urušavanja”, napomenuli su iz ministarstva u izjavi.  Radnici trenutno čiste dio oko katedrale koji je i dalje zatvoren za javnost.

 • Posebnim spojem vode i ostalih sastojaka čiste se ulice od olova, a za gušće površine poput granita koriste poseban gel koji se ostavlja nekoliko dana prije skidanja sloja i čestica olova koje su u njemu ostale.

  Tempo radova trebao bi se ubrzati nakon potpune implementacije mjera dekontaminacije, pranja područja i posebne zaštitne odjeće koju radnici moraju nositi kako bi se spriječilo širenje tih toksičnih čestica.

 • Olovo je teški metal koji se može akumulirati u tijelu i prouzrokovati trajne i ne rješive zdravstvene probleme, ostaviti traga na mozgu i živčanom sistemu.

  Posebno je opasan za trudnice i djecu, kojima čak i manje količine mogu jako naštetiti.  Radnici rade na uklanjanju metalne strukture koja se rastočila tokom požara. Sve to potrebno je napraviti prije restauracijskih radova koji bi trebali započeti sljedeće godine.

  “Prisutan rizik urušavanja opravdava tempo tih radova koji su započeli 16. aprila, no zdravlje radnika koji na katedrali rade je apsolutni prioritet”, naglašavaju iz ministarstva kulture.

  Iako su radovi na dekontaminaciji poboljšani, kritičari nisu uvjereni, već naglašavaju da se rizik ozbiljno shvatio tek kada su francuski mediji pokrenuli istragu. Među njim bila je i priča Le Monda o neobično visokim pragovima dopustive koncentracije olova, i o tome kako su zdravstvene i sigurnosne mjere prošle neopaženo u mjesecima nakon požara.

  “S pozicije onečišćenja okoliša, ništa nije popravljeno”, rekla je Annie Thébaud-Mony i naglasila da se i dalje nije odgovorilo na pitanja šire kontaminacije.

  Mnoge grupe zahtijevaju da se taj dio u potpunosti ogradi, dok gradski oci tvrde da to nije sad toliko potrebno jer da je rizik od potencijalne kontaminacije puno manji i lokalizovan, sveden na radnika koji čestice odnosi na svojim cipelama, nego što je to bilo za vrijeme požara.

 • Anne Souyris iz gradskog ureda za zdravlje smatra da su upravo ti kritičari zaslužni za povećanje transparentnosti službenika. I dalje se čiste i dekontaminiraju škole u području oko Notre Damea. Testiranja na školama nisu pokazala nikakve abnormalnosti, iako su nivoi olova u nekim školama iznad normalnih. Najavljuje da će sve biti renovirano i očišćeno prije početka škole u septembru.

  “Čak i ako su prosječni nivoi ispod limita čistimo manje dijelove koji su iznad tog praga, kako bi uklonili bilo kakvu sumnju”, kaže Souyris.

  Testiranja su obavljena i na 160 djece koja žive ili sudjeluju u nekim ljetnim aktivnostima na području oko katedrale. Većina su imali nivoe ispod dozvoljenih, no njih 16 zabilježilo je veće nivoe, a dvoje tolike da se moralo i obavijestiti nadležne službe.

 • Nakon pregleda utvrdili su da je jedno dijete olovu bilo izloženo i kod kuće, pa nije jasno da li se ti nivoi mogu povezati sa požarom.

  Testiranja provedena na trgovinama i restoranima u okolini bila su uredna. Strah od moguće dekontaminacije nije spriječio turiste da i dalje šeću tim područjem kako bi vidjeli tok radova na katedrali. No ipak se smanjio njihov broj. Katedrala Notre Dame je jedna od najpopularnijih turističkih odredišta u Parizu, a o turističkoj posjeti ovisi oko 40 poslovnih subjekata i 300 zaposlenika. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,