Petak, 30. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Objavljen uznemirujući snimak iz aviona: Aleksej Navaljni u komi, vikao je od bolova…

Preuzmite sliku

U zračnoj je luci popio je samo crni čaj, a odmah nakon polijetanja izgubio je svijest

Ruski opozicioni vođa Aleksej Navaljni na intenzivnom je odjelu sibirske bolnice bez svijesti i na respiratoru nakon što je, po pretpostavkama njegove glasnogovornice, otrovan u četvrtak.

Navaljni (44), pravnik i borac protiv korupcije i jedan od najžešćih kritičara ruskog predsjednika Vladimira Putina u bolnici je u Omsku nakon što je izgubio svijest na letu za Moskvu prije kojeg je popio čaj.

Vezano | Ruski opozicionsar Aleksej Navalni u komi i teškom je stanju nakon navodnog trovanja

Avion je prinudno sletio kako bi ga se prebacilo u bolnicu.

Njegova glasnogovornica Kira Jarmiš napisala je na Twitteru da je Navaljni stavljen u stanje kome i na respiratoru je dok se provode testovi.

“Aleksej je otrovan”, napisala je. “Aleksej je sad na intenzivnoj njezi”, kaže Jirmiš, prenosi Afp.

“Sigurna sam da je namjerno otrovan”, kazala je za radio stanicu Echo u Moskvi i  dodala da se po ljekarima otrov brže apsorbira ako je u vrućoj tekućini.

Državna novinska agencija TASS izvijestila je da je Navaljni na toksikološkoj jedinici intenzivnog liječenja u bolnici u Omsku.

“Njegovo je stanje ozbiljno”, kazao je glavni ljekar bolnice Aleksander Murakovski za TASS.

Britanska agencija Reuters prenosi da je jedan od ljekara u bolnici Anatolij Kaliničenko kazao kako nije izvjesno da je Navaljni otrovan, kao što to sugerišu njegovi saradnici.

Jarmiš je kazala da je Navaljnom pozlilo nakon što je popio crni čaj u zračnoj luci te da nije ništa drugi konzumirao tog jutra.

Kaliničenko je kazao da je “prirodno trovanje” jedna od radnih dijagnoza koje su uzete u obzir.

Yarmiš je kazala kako je na njihov zahtjev u bolnicu pozvana policija.

“Mislimo da je Aleksej otrovan nečime što je pomiješano s njegovim čajem. To je jedino što je tokom jutra pio”, napisala je na Twitteru.

Voditelj pravnog odjela antikorupcijske fondacije koju vodi Navaljni, Vjačeslav Gimadi, napisao je na Twitteru da nema “dvojbi da je Navaljni otrovan zbog političkog položaja i aktivnosti”.

Po njegovim riječima Navaljnijevi advokati zatražili su istragu pokušaja ubistva javne osobe.

Navaljni je već ranije pretrpio napade i zadnji je u nizu ruskih kritičara Kremlja koji je žrtva trovanja.

Navaljni je 2017. pretrpio hemijske opekotine očiju kad mu je napadač ispred njegovog ureda bacio u lice zelenu tekućinu koja se koristi kao dezinficijens.

Prošlog augusta imao je osip i bio je otečen za vrijeme boravka u policijskom pritvoru dok je služio kratku kaznu zatvora zbog nezakonitih protesta. Tada su ljekari zaključili da se radi o alergiji no on je tražio istragu mogućnosti trovanja.

“Otrovan je u policijskom zatvoru. Sigurna sam da se sad isto dogodilo. Različiti su simptomi, očigledna druga tvar”, rekla je Jarmiš za Echo.

Po njenim riječima on je ujutro u Tomsku bio dobro, a u zračnoj je luci samo popio crni čaj te je odmah nakon polijetanja izgubio svijest.

Na društvenim medijima pojavila se slika Navaljnog kako pije čaj iz papirnate čaše.

Putnik s leta Pavel Lebedev prenio je da na društvenim mrežama piše kako je Navalni na početku leta otišao u toalet i nije se vratio. Brzo mu je bilo loše i vikao je u bolovima.

Agencija Interfax prenosi vlasnika lokala iz zračne luke po kojemu se provjeravaju snimci nadzornih kamera kako bi se vidjelo šta se dogodilo.

Avio kompanija S7 objavila je da je Navalnom brzo pozlilo nakon polijetanja i da nije ništa ni jeo ni pio dok je bio u avionu. (Jutarnji.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje