Nedjelja, 20. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Obilne snježne padavine pogodile Švedsku i Finsku

Preuzmite sliku

Hiljade domaćinstava širom sjeverne Švedske i južne Finske u srijedu su ostale bez struje nakon obilnih snježnih padavina, a metorolozi su upozorili da posebno niske temperature predstoje u regiji Baltičkog mora.

Finska televizija YLE objavila je da je na jugozapadu Finske oko 4.000 domaćinstava bez struje. Vlasti su saopštile da bi se taj broj mogao povećati.

U Švedskoj je dobavljač električne energije Eon saopštio da je pogođeno oko 3.000 domaćinstava i da će nestanci struje trajati duže nego obično, jer bi moglo biti previše rizično slati radnike na teren.

Švedska meteorološka služba saopštila je da snježne padavine, koje su u posljednja 24 sata zahvatile sjeverni dio Švedske još uvijek traju, ali da se smanjuje njihov intenzitet.

Prema mjerenjima Meteorološkog i hidrološkog instituta Švedske na sjeveru ove zemlje visina snježnog pokrivača iznosi do 60 centimetara.

U susjednoj Finskoj snijeg je prekrio južnu Finsku, a upozorenja za loše uslove na cestama izdana su za gotovo cijelu južnu i zapadnu Finsku.

Televizija YLE objavila je da očekuju da će se snježne padavine smanjiti u srijedu i da će ih zamijeniti jaka hladnoća, s temperaturama koje će se sljedećih dana spustiti na -25 stepeni Celzijusa na jugu i -40 stepeni Celzijusa u arktičkoj regiji.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,