Četvrtak, 26. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Novo pravilo: Ako putujete u Njemačku ovo morate znati

Preuzmite sliku

Savezni sud pravde odlučio je o novom pravilu o pravu pravila prednosti prolaska u Njemačkoj.

Odlučeno je da tamo gdje se dvije prometne trake spajaju u jednu, vozači ne bi trebali inzistirati na prednosti prolaska.

“Ne postoji redovan prioritet za jednu od dvije prethodne trake”, presudio je Savezni sud pravde (BGH) o nesreći koja se dogodila u Hamburgu 2018. godine. Konkretno, vozilo s desne strane nema prvenstvo prolaska- umjesto toga vrijedi “načelo međusobnog uvažavanja””, navodi se u odluci iz marta koja je objavljena u ponedjeljak u Karlsruheu. (Ref. VI ZR 47/21)

Na cesti su u trenutku nesreće vozili automobil i kamion, uzevši da je automobil bio u desnoj prometnoj traci, kamion u lijevoj. Kako je cesta nakon semafora postala jednotračna, a mjesto na kolniku označeno je znakom za “obostrano suženje kolnika” vozač kamiona skrenuo je udesno jer nije vidio auto. Žena za volanom pretpostavila je da ima prednost. saobraćajnoj nesreći oštećena su oba vozila, a slučaj je završio na sudu jer vlasnica automobila nije željela dijeliti štetu, piše Fenix-magazin.

Prema presudi suda, nije kriv samo vozač kamiona: za razliku od “s jedne strane sužene trake”, jer jedna traka tu ne završava, “već se obje trake pretvaraju u jednu traku”. To vodi “povećanoj dužnosti brige i obzirnosti prema sudionicima u prometu koji se približavaju uskom grlu u oba traka”, odlučio je na sudu. Vozači su se  trebali dogovoriti ko prvi smije voziti.

“Ako dogovor ne uspije, dužni su u slučaju sumnje ustupiti mjesto drugome.” Dakle, ko vozi desno, a ko lijevo, uopće nije važno.”

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,