Srijeda, 10. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Novi život Ukrajinke čije je krvavo lice postalo simbol Putinove invazije

Preuzmite sliku

Ukrajinka čije je krvavo lice krajem veljače postalo simbol rata sada u Poljskoj predaje satove likovne umjetnosti za ukrajinske izbjeglice, piše Daily Mail.

Olena Kurilo (52) na samom početku ruske invazije na Ukrajinu bila je ranjena u napadu na grad Čuhujiv te je osvanula na naslovnicama brojnih medija u svijetu, uključujući i Jutarnji list. The Mail on Sunday pomogao joj je pobjeći iz ratne zone. Kurilo je izbjegla u Poljsku gdje je i operisana. Tri mjeseca nakon operacije koja joj je spasila vid, ova učiteljica napokon se vratila u školske klupe. Volonterski podučava mlade ukrajinske izbjeglice likovnoj umjetnosti, prenosi Jutarnji.hr.

Zaboravljam da sam u Poljskoj i sve moje brige nestanu kad to činim. Nosim puno ljubavi u svojoj duši i želim je dati djeci. Ona mi pružaju radost kakvu nisam osjetila od kad je rat počeo”, pričala je Olena u svojoj improviziranoj učionici.

Iako razumije da je to neizbježno, tužna je jer se djeca na likovnom izražavaju slikajući ratne motive.

“Ili crtaju rat ili kako im je izgledao život prije rata u njihovoj kući s majkom i ocem. Slikaju i svoje nade i snove o miru. Djevojčicama su draže slike njihovih majki, a dječaci crtaju ratne strojeve”, dodala je.

Nakon što je Rusija raketirala zgradu u kojoj je Kurilo živjela, u oku joj je ostalo staklo, a stotine čestica bile su utisnute u njezinoj koži. Vješti hirurzi u Katowicama u Poljskoj uspjeli su joj vratiti značajan dio vida tako što su joj napunili oštećeno oko silikonskim uljem. Čeka rezultate drugog kontrolnog postupka za koji se liječnici nadaju da će joj gotovo u potpunosti vratiti vid.

“Moglo bi potrajati samo dva mjeseca. A možda ću trebati ići na još tri operacije. To je najgori mogući ishod. No, od trenutka kada sam odlučila doći u Poljsku, uvijek sam imala nadu i ona nikada nije nestala. Vjerujem da ću potpuno vratiti vid ili barem njegov veći dio”, rekla je.

Kurilo kaže kako se sada bori s posttraumatskim stresom i da pati od noćnih mora.

“Želim se vratiti kući, ali to mogu tek kad stvari budu bolje. Čak i tada ću možda morati živjeti na zapadu Ukrajine.”

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,