Ponedjeljak, 14. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Novi zabrinjavajući snimci iz Italije: Strašna oluja odsjekla sela od svijeta, kuće tonu, ima mrtvih…

Preuzmite sliku

Kako smo već pisali, nevremenu na sjeverozapadu Italije gdje su obilne oborine izazvale iznenadan porast vodostaja, najmanje jedna osoba je smrtno stradala, a 11 je nestalo, prema privremenim podacima lokalnih vlasti objavljenim u subotu. 

Vatrogasac dobrovoljac poginuo je tokom intervencije u Valle d'Aosti na sjeveru Italije, prema podacima Civilne zaštite. Jedanaest osoba smatra se nestalima u Pijemontu gdje su brojna sela u kojima je voda uništila ulice i kuće, odsječena od svijeta, objavila je regija u priopćenju koje upozorava na “krajnje kritičnu situaciju”.

Deset osoba smatra se nestalima u pokrajini Cuneo. Potrage za njima traju u Italiji, ali i u Francuskoj u departmanu Maritimne Alpe.

– Situacija je dramatična. Sto pedeset vatrogasaca radi od noći na padinama Tende, do kuda su ceste zatvorene – rekao je vatrogasni zapovjednik Cunea, prenosi agencija Ansa. On drži da se radi o skupini Talijana, njih između četiri i šest koji su nestali u dolini Roya.

Jedanaesta osoba je nestala nakon pada njezina vozila u rijeku Sesia. Obilne kiše koje padaju od petka poslijepodne u toj pokrajini koja graniči s Francuskom izazvale su poplave, odrone i materijalne štete, oštetile kuće i infrastrukture, posebice mostove, navodi se. Najpogođenija područja su slivovi rijeka Toce, Tanaro, Biellese et Sesia.

Premijer Giuseppe Conte je rekao da je u stalnom kontaktu sa zapovjednikom Civilne zaštite Angelom Borrellijem. Najmanje devet ljudi, uključujući dva vatrogasca, nestali su nedaleko od Nice nakon što su obilne kiše prouzročile poplave, izvijestio je u subotu Franceinfo pozivajući se na lokalne vlasti. Premijer Jean Castex i ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin stigli su u Nicu kako bi dobili uvid u stanje u pogođenom departmanu Alpes-Maritimes.

Nakon kriznog sastanka u Parizu, ministar Darmanin je poslao helikopter i dodatne vatrogasce kao ispomoć. Gradonačelnik Nice Christian Estrosi je rekao da je nevrijeme prouzročilo znatnu štetu.

– Zadesila nas je katastrofa kakvu nikada nisam doživio – rekao je gradonačelnik. Stanovništvo jugoistočnog dijela tog područja zamoljeno je da ostane u svojim domovima, nakon što su poplave izazvale prometni haos. U nevremenu je jak vjetar odnio cijeli most. Bez struje je ostalo oko 13.500 domaćinstava. U međuvremenu, oluja Alex je na sjeverozapadu Francuske, u Bretanji, također pričinila veliku štetu te izazvala pravi haos, a bez struje je ostalo oko 30.000 stanovnika. Na otoku Belle-Ile-sur-Mer zabilježeni su naleti vjetra od 186 kilometara na sat. (vecernji.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,