Ponedjeljak, 3. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Novi problemi za Ruse: Ni zatvorenici ne žele u rat

Preuzmite sliku

Wagner grupa, ruska privatna vojna kompanija, pokušava regrutirati više od 1.500 osuđenih prijestupnika za učestvovanje u ruskom ratu u Ukrajini, ali mnogi odbijaju pridružiti se, rekao je u ponedjeljak visoki američki odbrambeni zvaničnik.

“Naše informacije pokazuju da Wagner trpi velike gubitke u Ukrajini, posebno, što nije iznenađujuće, među mladim i neiskusnim borcima”, rekao je američki zvaničnik novinarima, govoreći pod uslovom anonimnosti. Evropska unija uvela je sankcije Wagner grupi, optužujući je za tajne operacije u ime Kremlja.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da ta grupa ne predstavlja rusku državu, ali da privatni vojni poduzetnici imaju pravo raditi bilo gdje u svijetu sve dok ne krše ruski zakon.

Američki zvaničnik ukazao je na nedavne videosnimke na društvenim mrežama, na kojima se, kako se čini, vidi Jevgenij Prigožin, za kojeg su Ministarstvo finansija SAD-a i Evropska unija rekli da je s njim povezana Wagner grupa, kako pokušava vrbovati zatvorenike. Na snimci se vidi kako Prigožin pokušava regrutirati ruske zatvorenike, kao i Tadžike, Bjeloruse i Armence.

Reuters nije nezavisno potvrdio videosnimke na društvenim mrežama.

Borce Wagner grupe optužile su grupe za ljudska prava i ukrajinske vlade da su počinili ratne zločine u Siriji i istočnoj Ukrajini od 2014. pa nadalje.

U julu je britanska vojna obavještajna služba rekla da je Rusija koristila Wagner grupu za pojačanje svojih snaga na prvoj liniji u sukobu u Ukrajini.

Rusija je pretrpjela između 70.000 i 80.000 žrtava, bilo ubijenih ili ranjenih, od početka invazije na Ukrajinu, objavio je Pentagon prošlog mjeseca.

Ukrajina je u ponedjeljak proširila svoju kontrolu nad nedavno ponovno osvojenim teritorijem dok su trupe marširale dalje na istok u područja koja je Rusija napustila, otvarajući put potencijalnom napadu na okupacijske snage u regiji Donbas. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,