Petak, 30. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Novi ekološki plan EU: Zabrana dizelaša i benzinaca, oporezivanje aviogoriva…

Preuzmite sliku

Evropska komisija predložila je danas najambicioznije zakonske promjene koje imaju za cilj borbu protiv klimatskog uništavanja planeta, odnosno vode prema postizanju klimatske neutralnosti Evropske unije do 2050.

Zakoni uključuju planove oporezivanja avionskog goriva i učinkovite zabrane prodaje automobila na benzinski i dizelski pogon u roku od 20 godina.

Međutim, tome će vjerovatno prethoditi višemjesečni pregovori.

Navedeni planovi su potegnuli ozbiljne sukobe unutar same Evropske komisije, dok su se radile posljednje izmjene, rekli su izvori.

“Djelujući sada možemo učiniti stvari na drugi način … i odabrati bolji, zdraviji i prosperitetniji način za budućnost”, rekla je u srijedu predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

“Naša je generacijska zadaća osigurati dobrobit ne samo naše generacije, već i naše djece i unuka. Evropa je spremna voditi na tom putu”, dodala je.

Mjere predviđene novim zakonima će vjerovatno povećati račune za grijanje kućanstava, te povećati troškove letova u EU. Ljudima će biti dostupna finansijska pomoć za postavljanje izolacije i druge dugoročne promjene u svojim domovima. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,