Utorak, 6. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Novi detalji istrage o terorističkom napadu u Istanbulu

Preuzmite sliku

Otkriveni su novi detalji istrage o terorističkom napadu izvedenom u nedjelju u ulici Istiklal, u distriktu Beyoglu, u Istanbulu, javlja Anadolu Agency (AA).

U toku je istraga Tužilaštva u Istanbulu o terorističkom napadu izvedenom 13. novembra u kojem je poginulo šest, a ranjena 81 osoba.

Ekipe policijske uprave u Istanbulu saopćile su kako su poznati detalji u vezi s Ferhatom Habesom, vlasnikom firme i kuće u kojoj su četiri mjeseca boravili teroristkinja Ahlam Albashir i odbjegli osumnjičeni Bilal Hassan.

Habesov brat bio je dio terorističke organizacije PYD/YPG-a te je ranije hapšen zbog poveznosti s teroristima, a neutraliziran je u akciji turskih Zračnih snaga.

Na osnovu iskaza Ammara Jarkasa, koji je nakon napada pomogao Bilalu Hasanu da pobjegne u Edirne, sigurnosne ekipe su organizirale akciju i u tom gradu slobode lišile Huseyina Gunesa koji je osumnjičenog dočekao u Edirneu.

Uhapšeni Jarkas u iskazu policiji kazao je kako je u Bilalovo vozilo ušao u 16.15 sati na dan napada. Uzeo je kofer i bijelu kesu iz jednog poslovnog objekta i krenuli su na put. Jarkas je kazao kako je osumnjičeni tokom putovanja od dva sata stalno koristio mobilni telefon.

“Informisao me da će nas dočekati osoba za koju sam mislio da se zove Hamza, a bio je Huseyin Gunes. Bilala sam ostavio kod Huseyina Gunesa. Kada sam išao u Edirne, nazvao me Halil Mence i kazao kako jednu ženu treba hitno pokupiti i da treba čekati do utorka“, kazao je Jarkas.

Dodao je kako je o tome informisao porodicu.

“Kad sam se vratio iz Edirnea, u kući su bili Ahmet i njegova porodica, moja majka i moj otac i Ahlam Albashir koju nikad ranije nisam vidio. Pitao sam ko je ona, i rekli su mi da je to žena o kojoj je govorio Halil Mence, da je u teškoj situaciji i da treba čekati do utorka, potom ste vi došli”, kazao je Jarkas.

Policijske ekipe su nakon iskaza organizirale akciju i uhapsile Huseyina Gunesa. Policijske ekipe u Istanbulu tokom istrage pronašle su krivotvoreni vjenčani list za Ahlam Albashir i Bilala Hassana.

U dokumentu je navedeno kako su se njih dvoje navodno uz prisustvo svjedoka vjenčali u Halepu.

Istraga snaga sigurnosti je u toku.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,