Petak, 2. Juna 2023.
Tuzlanski.ba logo

Nove promjene u EU: Ukidanje prodaje automobila koji zagađuju okoliš

Preuzmite sliku

Zvaničnici Evropske Unije u utorak su formalno potpisali Zakon o postepenom ukidanju prodaje novih automobila koji zagađuju okoliš do 2035. godine.

Dogovor između Evropske komisije i Berlina urodio je plodom, te će naknadno biti objavljen dodatni tehnički Zakon za e-goriva, odnosno sintetičku zeleniju alternativu benzinu koji emituje CO2 iz auspuha, piše Politico.

Međutim, takav Zakon će morati odobriti i institucije EU. Standardi za emisiju CO2 također će ovisiti o odobrenju Evropskog parlamenta i zemalja članica. Ukidanje prodaje ovakvih automobila do 2035. kritični je dio paketa zelene strategije EU, čiji je cilj sprječavanje porasta emisija iz drumskog saobraćaja, prenosi Tuzlanski.ba.

Pored zabrane prodaje automobila sa štetnim izduvnim gasovima 2035. godine, Zakon ima i privremeni cilj smanjenja emisija do 2030. godine, što će primorati proizvođače automobila da povećaju prodaju električnih vozila u narednih nekoliko godina.

Također se raspravlja o Uredbama koje pokrivaju sva vozila štetna po okolinu, a koja nisu u skladu sa standardima Euro 7. Euro 7 će stupiti na snagu 1. jula 2025. godine, a vrijediće do 31. decembra 2034. Nakon tog datuma u Evropi će se moći prodavati samo električni automobili.

Zakon o CO2 u automobilima uskoro će da bude objavljen u službenim novinama EU, prije nego što stupi na snagu u narednim sedmicama.

Podsjećamo, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je Okvirnu energetsku strategiju BiH do 2035. godine, čime se stvaraju uslovi za povlačenje IPA fondova i sredstava iz Investicionog okvira za zapadni Balkan (WBIF), kao i za privlačenje investitora u sektor.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , ,