Petak, 18. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Nova pravila za sve koji žele na more u Grčku

Preuzmite sliku

Peškiri, japanke, kupaći i – potvrda o vakcinaciji. Moguće je da će baš tako ove godine izgledati pakovanje za more, prije svega, u Grčku.

Ministar turizma Grčke Haris Teoharis uvjeren je da će vakcinacija protiv korone donijeti preokret u turizmu, prilično pogođenom 2020. On je nedavno izjavio kako osobe koje budu primile vakcinu protiv korone pri ulasku u Grčku neće morati u karantin niti da se testiraju, već će potvrdu o vakcinaciji po potrebi pokazati u digitalnom obliku nadležnim organima. Većina evropskih zemalja učiniće isto i već se razgovara o uzajamnom priznavanju između zemlje polaska i odredišta. Za nevakcinisane će biti potrebne dodatne provjere, pišu na sajtu Protothema.gr.

“Nadležne grčke službe izdaće potvrdu u digitalnom obliku svakom vakcinisanom putniku, koju će pokazati bilo kojem organu, nacionalnom ili nekom drugom, kada to bude zatraženo od njih. Slično će biti i u većini zemalja, u Evropi i šire. Treba napomenuti, međutim, da se u sadašnjoj fazi na nivou Evropske unije vodi otvorena debata o tome kako će se sertifikati o vakcinaciji deliti između zemalja odredišta za odlazak turista, barem na evropskom nivou i šire”, istakao je.

Na pitanje šta će se desiti sa onima koji nisu vakcinisani, Teoharis je rekao da će to zavisiti od toka vakcinacije u zavisnosti od zemlje, ali i od toka bolesti u svakoj od njih.

“Procjenjujem da će na graničnoj kontroli sve ići dobro i bezbjedno uz brze antigenske testove, koji su i jeftini i brzi, a u kombinaciji sa vakcinacijom značajnog procenta stanovništva.”

Do marta bi trebalo da se zna da li će Grčka dozvoliti srpskim turistima da ljetuju na Egeju. Budući aranžman mora da bude riješen bilateralnim sporazumom naše dvije zemlje, a Srbija nudi takozvani kiparski protokol, rekao je za medije direktor Udruženja turističkih agencija Srbije Aleksandar Seničić.

Kipar je zemlje podijelio u četiri kategorije u zavisnosti od epidemiološkog stanja. Turisti koji dolaze iz crvene zone moraju da imaju PCR test i putno osiguranje, a mogu da ih testiraju ponovo na granici. Ako su pozitivni, Kipar im obezbjeđuje povratak kući.

Turisti iz žute zone moraju da imaju osiguranje i PCR test. Siva zona podrazumijeva samo nasumično testiranje na granici. Turisti iz zelene zone treba samo da imaju COVID osiguranje.

“Kiparski protokol je najbolji, ali tamo se stiže samo avionom, a mi sada pravimo modalitet i za turiste koji će u Grčku ići kolima ili autobusom”, ističe Seničić.

Prijedlog JUTA-e je da se na granici radi brzi test koji u Grčkoj košta 30 eura, što je jeftinije nego u Srbiji. Biće gužve na granici, ali i to je neko rješenje.

Vakcina se za sada ne spominje, ali kad počne masovna vakcinacija, certifikat će biti glavni uslov za putovanja. (Nova.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,