Četvrtak, 6. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Notorni ‘kadirovci‘ opsjednuti su Tik-Tokom: U pauzi između ratnih zločina pucaju po praznim zgradama

Preuzmite sliku

Niti jedna ruska vojska u Ukrajini nema toliko videooperatera i objava na društvenim mrežama kao tzv. kadirovci, čečenski “dobrovoljci” i plaćenici, koji su zbog toga dobili naziv “Tiktok vojnici”, piše na The Insideru ruski analitičar Džambolat Šalinski.

Društvene mreže pune su “herojskih” podviga Kadirovljevih plaćenika, iako se tvrdi da oni ili služe kao topovsko meso ili su, pak, uglavnom pozadinci ili drugi, treći ešalon ruske vojske. Uprkos tome, već su se iskazali u zločinima koje su počinili nakon ulaska na okupirana područja. No, nisu uvijek oprezni, pa se u javnosti pojave i snimci zločina koje su počinili na ulicama kijevskog predgrađa Buče ili mučenja ukrajinskog zarobljenika od strane pripadnika bojne Ahmat (dobila je ime po ocu Putinova vladara Čečenije Ramzana Kadirova) Očura Suge Monguša. U Ukrajini ratuje i Ruslan Gerejemav, jedan od sudionika ubistva ruskog liberalnog antiputinovskog političara Borisa Njemcova doslovce pod zidinama Kremlja.

  • Snimci “pobjedničkih pohoda” kadirovaca uredno se svakodnevno pojavljuju na raznim društvenim mrežama, često loše režirane, navodi portal, od toga kako pucaju po praznim zgradama, pretrčavaju po ruševinama ili, pak, kako iz njih izvlače civile koje je svojim djelovanjem u podrume i potjerala ruska vojska. Kadirovljevi plaćenici sposobni su, kažu, samo za teroriziranje mirnih stanovnika na okupiranim područjima, a i pripadnici vojske paradržavnih tvorevina Doneck i Luhansk izražavali su nezadovoljstvo “ratnim uspjesima” kadirovaca koji se, prema njihovu mišljenju, “kite tuđim perjem” zbog dobre “Tiktok produkcije”.

    Od početka rata Kadirov je u Ukrajinu poslao više od 2500 “dobrovoljaca”, odnosno plaćenika, ali i svojih oponenata koji su tamo nasilno poslani. Među njima je, kako navodi oporbeni čečenski bloger Hasan Halitov, imam Muhamed Hijtanajev kojega su nedugo nakon dolaska u Ukrajinu zarobile ukrajinske snage. The Insider napominje kako među kadirovcima uočljivo nema njegovih rođaka. Jedna od spornih stvari svakako je i to što ruska propaganda nastoji dokazati da je “rat u Ukrajini ispravan i s islamske točke gledišta”. Čečenski muftija Salah Mežijev govori da je rat u Ukrajini zapravo džihad, da je ratovanje u Ukrajini “sveta oabveza muslimana” i da pogibijom u Ukrajini – idu u raj.

  • Prema izvorima The Insidera, kadirovci su prilično izdašno nagrađeni za ratovanje u Ukrajini – dobivaju oko deset hiljada eura, ali tim novcem moraju platiti i dio opreme jer dobiju samo najosnovnije stvari. Pola iznosa dobiju odmah, a ostatak kada dođu u Ukrajinu. Obećani su im i bogati bonusi koji se, kako kažu sagovornici portala, ne isplaćuju. Uprkos tome, Šalinski navodi da je u postrojbi vrlo prisutno dezerterstvo.

    Među kadirovce se ubrajaju tzv. naftni puk, odnosno pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova Čečenije, specijalnih snaga Čečenije (OMON) te bataljuna Sjever i jug. Pripadnici bataljuna Sjever sudjelovali su u likvidaciji Borisa Njemcova. (jutarnji.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje