Utorak, 15. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Norveška gradi podvodne plutajuće mostove (VIDEO)

Preuzmite sliku

Norveška, zemlja fjordova i „bogatih“ građana, nekada poznata i po vikinzima, danas prednjači u svijetu svojim visokim standardom. Kada smo već kod fjordova, koliko god da su praznik za oči, prilično su nezgodni za obavljanje saobraćaja.

Iz tog razloga, Vlada Norveške je lansirala ambiciozan plan koji uključuje investiranje u „mostove” koji plutaju ispod vode kroz mnogobrojne fjordove u ovoj zemlji. Ovi „podvodni plutajući mostovi“ zvuče kao da se radi o tunelima. Međutim, dubina nekih od fjordova je primorala Norvežane da preduzmu drugačiji pristup – mostovi počivaju 30 metara ispod vode, obješeni o plutajuće pontone. Tamo gde je to primjenjivo, koristiće se kablovi, koji će učvrstiti tunele za dno fjorda radi bolje stabilnosti. Dvije „cijevi“ omogućavaju saobraćaj u oba smjera i čine jednu zaokruženu jedinicu.

Ipak, sve to ne znači da nema teškoća. Norveški sistem je prvi svoje vrste što znači da tim koji dizajnira ovo rješenje mora da prođe prilično teške inženjerske testove. Nije jasno kako će se pontoni boriti sa lošim vremenom, plimom i osekom, kao i morskim strujama. Neko će zapitati, „pa što se onda ne primijene konvencionalni mostovi?“.

Problem je što su fjordovi preširoki i preduboki. Kada se to spoji sa kamenitim krajolikom i često teškim vremenskim uslovima, tipičan viseći most ne bi opstao kao rješenje. Norveška mornarica je zabranila normalno premošćavanje, jer bi to onemogućilo brodski saobraćaj kroz fjordove. Nije poznato koliko plutajućih mostova Norveška planira da implementira, ali izdvojeno je 25 milijardi dolara za taj projekat, koji bi trebalo da bude završen do 2035. (NN)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,