Subota, 12. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Nordijske zemlje na putu su ka najgoroj recesiji od Drugog svjetskog rata

Preuzmite sliku

Danska, Norveška i Švedska suočene su ove godine s jednom od najvećih ekonomskih kriza u svojoj historiji zbog pandemije koronavirusa, no već bi se iduće godine trebale uvelike oporaviti, pokazalo je u petak najnovije istraživanje Reutersa.

U istraživanju provedenom od 21. do 23. jula sudjelovalo je 29 ekonomista iz Švedske, 26 iz Norveške i 15 iz Danske.

Posljedice pandemije gore od očekivanja

Posljedice pandemije u nordijskoj privredi čine se nešto gorima nego su ekonomisti očekivali u anketi provedenoj u aprilu te sada predviđaju da je veći dio te regije na putu najvećeg godišnjeg privrednog pada od Drugog svjetskog rata.

Ta izvozno orijentisana gospodarstva temelje se na trgovini, a najveći izvoznici poput proizvođača kamiona AB Volvo, brodarskog diva Maerska i naftne kompanije Equinor pogođeni su pandemijom koja je poremetila globalne lance nabave.

Švedska i Norveška vjerovatno će u ovoj godini zabilježiti pad ekonomije za 5 odnosno 4,5 posto, što bi bio najveći pad od Drugog svjetskog rata. Danskoj se predviđa pad privrede za 4,3 posto, što bi bio najveći pad od finansijske krize 2009.

Vlade i banke upumoale novac u privredu

Vlade i središnje banke upumpale su novac u privredu kako bi suzbile negativne posljedice pandemije. Norveška središnja banka smanjila je u maju ključne kamatne stope na rekordno niske nivoe, dok je švedska zadržala nultu ključnu kamatnu stopu i značajno povećala program kupnje obveznica.

Ekonomisti očekuju, pak, brzi zaokret u ekonomiji u 2021., i to uz stope rasta gotovo u visini onih po kojima bi trebale padati u ovoj godini, zahvaljujući postupnom ukidanju restrikcija i očekivanim efektima fiskalnih poticaja. Time su njihova očekivanja poboljšana u usporedbi s onima u aprilskoj anketi.

Za švedsku ekonomiju predviđaju rast od 3,9 posto, za norveško od četiri posto, a za dansko od 3,8 posto. No, rast zaposlenosti će čini se biti spor, s obzirom da  očekuju da će između 2020. i 2021. smanjenje nezaposlenosti biti tek blago.

Iako pogođena pandemijom, nordijskoj regiji bolje ide nego mnogim drugim zemljama u Evropi i šire, rekao je Robert Bergqvist, glavni ekonomisti u banci SEB.

Procjene za 2021. neizvjesne

Upozorava ipak da su procjene za 2021. “popraćene s velikom neizvjesnosti”, s obzirom na brojne varijable uključujući to kako će se razvijati gospodarska situacija u svijetu i hoće li doći do drugog vala zaraze ove zime.

“Za nordijsku regiju vrlo je važno kako će se oporavljati Evropa, SAD i Azija, budući da ovisi o globalnoj ekonomiji”, rekao je, dodajući da će švedska vlada vjerovatno u septembru najaviti daljnje fiskalne poticaje.

“Švedska se nada da će biti manje pogođena drugim valom”, rekao je Bergqvist, referišući se na odluku te zemlje da se suzdrži od mjera karantene za razliku od ostatka regije.

Najvažniji bit će pristup vakcini, napominje, jer će to pomoći oporavku drugih zemalja u koje nordijske zemlje izvoze i s kojima trguju. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,